Заседава Областният кризисен щаб, очаква се сериозна метеорологична обстановка в региона


Със заповед на областния управител Ирина Митева се проведе заседание на Областния щаб за защита при бедствия във връзка с прогнозите за предстоящи обилни снеговалежи, силни ветрове и драстично понижаване на температурите през следващите дни.

За готовността за справяне с кризисни ситуации докладваха от Областно пътно управление, ПБЗН, ЦСМП, Пътна полиция и Областна дирекция на МВР, РЗИ, ДАИ, ВиК и ЧЕЗ.

Развитието на метеорологичната обстановка показва, че има вероятност най-засегнати да са области в Северна България и най-трудно да бъде на тези, които са в Североизточна България. Предупрежденията на метеоролозите се възприемат сериозно и със заповед на Министър-председателя в оставка Бойко Борисов е организиран национален щаб в МВР за организиране на работата по справяне с очакваното развитие на метеорологичната обстановка. Гражданите ще се информират и ще се дават указания за тяхното поведение в ситуацията. АПИ ще информира своевременно за затварянето на пътища с цел превенция, за да не се допускат задръствания и вторични усложнения на обстановката. Така ще работи и Областният щаб през следващите дни – в постоянна готовност за реакция при усложнена обстановка, каза в началото на заседанието Ирина Митева, която е и председател на Областния кризисен щаб.

Директорът на ОПУ инж. Георги Грозданов докладва, че се очаква снеговалеж над 70 см, като прогнозите са той да продължи от четвъртък до събота по обед. Хора и техника са подготвени по опорните пунктове, доставени са горива, добавки за горивата заради очакваните ниски температури. Имаме готовност и ще се затварят пътни участъци при необходимост, най-вероятно от третокласната пътна мрежа, с приоритет ще се почистват основните пътища, за да се осигури проходимост там, където има най-силен трафик, най-вероятно ще бъде спряно движението на тежкотоварни автомобили. Осигурена е и техника от земеделски производители, която при нужда ще бъде на терен.

Инспектор Николай Недялков от МВР докладва за пълна готовност на хора и техника, при необходимост целият наличен състав ще е на терен, съвместно с ДАИ екипите са подготвени за работа в тежки зимни условия.

Пълна готовност на хора, техника и оборудване докладва и  гл. инспектор Петър Петров от РД ПБЗН. Той подчерта по време на заседанието, че имат план за взаимодействие със спешна помощ при нужда, както и че е осигурено гориво за автомобилите, проверени са комуникационните връзки с общини, имат готовност да насочат усилия към критични от навявания участъци, за да се предотвратят инциденти. Има готовност и за премахване на счупени и паднали клони и дървета от пътното платно.

Допуска се възникване на проблеми при срив в електрозахранването, заради липсата на генератори в някои бензиностанции.

Подполк. Теодоси Томов, командир на военно формирование в Ловеч, докладва, че поделението разполага с два тежкотоварни автомобила, заредени са с достатъчно гориво, могат и ще оказват помощ за извличане на закъсали коли.

Инж. Николай Джачков, представител на „ЧЕЗ Разпределение”, докладва за подсилени дежурните, техниката по думите му е в готовност, проведени са срещи във всички общини и е взето решение сигналите за аварии по електропреносната мрежа да се подават към общините, за да може при пристигане на екипите, те да бъдат насочвани директно към мястото на аварията, защото „има случаи, когато трудно се намира мястото, откъдето е подаден сигнала”, поясни Джачков.

Директорът на РЗИ д-р Ивелина Русева също докладва за взети всички мерки и по разпореждане и на Министерство на здравеопазването болните на хемодиализа и родилки с термин до 13 януари вече са хоспитализирани.

Режим на водата най-вероятно ще има, ако температурите паднат под минус 15 градуса, заради замръзвания, предупреди инж. Йордан Досев от ВиК. Екипи и техника са в готовност за справяне с аварийни ситуации.

Д-р Силвия Моева, директор на Центъра за спешна медицинска помощ в Ловеч, която заради тежка катастрофа не участва в заседанието, е докладвала на областния управител, че екипите са подготвени, техниката е заредена с гориво, осигурени са допълнителни екипи и те ще бъдат на постоянно разположение в следващите дни при необходимост.

Всичката текуща информация за обстановката в областта ще се докладва своевременно на областния управител Ирина Митева и ще се използват всички информационни канали за информиране на населението.

Телефоните на оперативния център, на които може да се подава информация от гражданите за възникнали кризисни ситуации са 068/620 112 и 068/668 539.

 

Коментари