Запечатаха нелегални кранове във винпрома в Поморие, собственост на троянската снаха Петя Славова


„Агенция „Митници“ съобщи, че е открила нови незаконни кранове, от които изтича нерегистриран алкохол. Те са във винпромите в Поморие и в село Славянци и двата в област Бургас. Запечатани са само поточните линии с нелегалните кранове, пише mediapool.bg.

Винпромът в Поморие е на компанията „Черноморско злато“, която е част от „Феста холдинг“ на банкерката Петя Славова (Петя Славова е женена за един от двамата троянски братя Радеви Светослав, които са свързани с бившата Юнионбанк). В село Славянци единственият винпром е на „Винекс Славянци“ АД, в който най-голям дял има Жеко Жеков, управителя на завода.

Това е втори удар на Агенция „Митници“, които по-рано откриха нелегален спиртопровод и във „Винпром Карнобат“ на Миню Стайков, който беше задържан за нелегално производство и държане на цигари.

В момента митниците проверяват общо 6 обекта за производство на алкохол, като в останалите четири – в районите на Търговище, Долна Баня, Свиленград и Ловеч, няма сериозни нарушения, каза заместник-директорът на ведомството Юлиан Мирков. По думите му ще бъдат проверени всички данъчно задължени лица, които се занимават с производство на алкохол и алкохолни продукти в следващите два месеца. Общо те са 165 на брой, но ще бъдат инспектирани тези от тях, в които има дестилиране на алкохол, защото там рискът е най-голям, уточни Мирков.

Агенция „Митници“ е засекла девет незаконни кранове, от които изтича нерегистриран алкохол, във винпрома в Поморие „Черноморско злато“, който е част от бизнес структурата на банкерката Петя Славова, каза Юлиан Мирков на пресконференция в сряда.

Откритите 9 незаконни кранове са с по-малък дебит от този в предприятието на Миню Стайков в Карнобат, който беше открит миналия месец, стана ясно от обясненията на данъчните.

„В този обект колегите намират 9 малки крана, от които е възможно да бъде изведен готов алкохолен продукт, без на тези точки да има монтирани измервателни устройства и без тези количества да бъдат отчетени от измервателни устройства, които да предават към Агенция „Митници“ данни за количеството алкохолен продукт, което се извежда оттам“, каза Мирков. По думите му спиртни напитки биха могли да бъдат извеждани от данъчния склад нерегламентирано.

Крановете във винпрома в Поморие са поставени без одобрението на агенцията и не съществуват в технологичните схеми, каза заместник-директорът на митниците.

В едно от помещенията в данъчния склад, което е било заключено, са установени пластмасови разфасовки от 5 литра, в които има краен продукт, готов за употреба – ракия и мастика. „Нетипично е алкохолът да се намира в такива опаковки и то в заключено помещение“, каза Мирков.

Той обясни, че е направен експеримент, от който е видно, че 5-литров пластмасов съд от един от крановете се запълва за 45 секунди.

Винпромът в Поморие изкупува грозде и плодове и произвежда вина, ракии и бренди. Има права върху 80 търговски марки у нас и в чужбина, като един от най-известните са „Бургас 63“, Поморийска гроздова и Поморийска мускатова ракия, както и Бургаска гроздова и Бургаска мускатова ракия.

За миналата година дружеството отчита спад на продажби на алкохол със 563 хил. лв. спрямо 2017 г. Приходите му от продажби на спиртни напитки възлизат на близо 23 млн. лв. за 2017 г., сочи финансовият отчет на компанията. По-голямата част от продукцията му се реализира на вътрешния пазар. На външния продажбите му възлизат на 738 хил. лв.

Въпреки спада в продажбите „Черноморско злато“ отчита ръст на печалбата за 2017 г., която достига 2.27 млн. лв. срещу 319 хил. лв. година по-рано. Причината за по-ниската печалба през 2016 г. е продажбата на акции от капитала на „Инвестбанк“, която е свързано дружество.

„Черноморско злато“ погасява кредит към „Инвестбанк“ в размер на 11 млн. лв. Има задължения и към други финансови инстутиции, като най-голям е този към „Уникредит Булбанк“ за 9 млн. лв., показва финансовият отчет на компанията.

Данъчните задължения на дружеството възлизат на 1.7 млн. лв., а към персонала – на 620 хил. лв. към края на 2017 г. В компанията работят 219 души.

Незаконни съоръжения за алкохол и в Сунгурларе

Незаконни съоръжения са открити и в село Славянци, община Сунгурларе, съобщиха от Агенция „Митници“ без да уточнят дали става въпрос за местния винпром „Винекс Славянци“ АД. Най-голям дял в него има Жеко Жеков, който е управител на дружеството. Към момента от компанията няма официална позиция по случая.

„Там е направен полеви експеримент, като през измервателния уред е направено проточване. Уредът визуализира на дисплея движение на акцизен продукт, но не натрупва информацията, която да предава към Агенция „Митници“. Тоест, уредът визуализира, че нещо протича оттам, но тази информация не достига до митниците“, стана ясно от обясненията на Мирков.

И в този обект агенцията е взела мерки за обезпечаване на доказателствата, като складовете са запечатани за 48 часа.

В момента митниците проверяват общо 6 обекта за производство на алкохол, като в останалите четири – в районите на Търговище, Долна Баня, Свиленград и Ловеч, няма сериозни нарушения, обяви още Юлиан Мирков.

„В 6 проверявани обекта, към момента в 2 от тях има констатирани нарушения, които за нас са притеснителни. Правим рутинни планови проверки“, каза зам.-шефът на митниците. По думите му ще бъдат проверени всички данъчно задължени лица, които се занимават с производство на алкохол и алкохолни продукти в следващите два месеца. Общо те са 165 на брой, но ще бъдат инспектирани тези от тях, в които има дестилиране на алкохол, защото там рискът е най-голям, уточни Мирков.

Коментари