Зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов и народният представител Иван Миховски бяха гости в село Голям извор по случай празника Възнесение Господне – Спасовден


На 17 май в Голям извор, по случай празника Възнесение Господне – Спасовден, бе отслужена празнична служба от Ловчанския митрополит Гавриил. На този ден църквата в селото – „Св. Възнесение Господне“ отбелязва своя храмов празник с курбан за здраве и благоденствие.

Специални гости на събитието бяха зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов, народният представител Иван Миховски, кметът на Община Тетевен д-р Мадлена Бояджиева, зам.-кметът Борис Врабевски и председателят на ОбС – Тетевен Мария Стойчева.

След службата, гостите посетиха килийното училище, което се намира в двора на църквата, а днес е музей. В ролята на гид влезе кметът на село Голям извор Илиян Маринов, които запозна г-н Христов и г-н Миховски с историята на училището и църквата, както и с експонатите, намиращи се в музея.

„Изключително съм щастлива, че отново съм тук и то на този светъл ден“, каза д-р Бояджиева в своето обръщение към присъстващите. Тя допълни, че винаги й е приятно да идва в с. Голям извор, защото може да види уникална природа, богата българска история и най-вече, защото тук живеят хора с дух, хора родолюбци, хора милеещи за своето село.

„Селото е с голям потенциал за развитие и затова през последните две години заедно с кмета г-н Маринов работихме усилено в посока към промяна и това е факт – то е станало по-чисто и по-красиво“, допълни кметът на Тетевен. Градоначалникът подчерта, че Общината има амбициите селото да се развива като туристическа дестинация, следвайки примера на с. Рибарица.

Д-р Бояджиева съобщи на хората, че от дирекцията по вероизповеданията са отпуснати средства за ремонт на храма, като заедно със събраните дарения, вече може да се ремонтира покривът на сградата. Тя отбеляза, че има отпуснати средства и за подмяна на водопровода, след което предстои асфалтиране на пътя от кв. Полатен до разклона за с.Джурово по Програма за развитие на селските райони 2014-2020, а стойността на проекта е над 5 млн. лв.

Приветствие отправи и г-н Христов, който каза следното: „Най-важното за мен е да не се делим, да бъдем заедно. Най-важното за България днес е да бъдем единни, да виждаме добрите неща, които правим, да се държим ръка за ръка, защото това ни е бъдещето“.

„Сега се запознах с кмета на Община Тетевен д-р Мадлена Бояджиева и съм впечатлен“, допълни още той и завърши с думите: „Честит празник на всички и благодаря, че имах възможност да видя селото и всичко това, което се прави в община Тетевен, бъдете здрави“.

Г-н Миховски също поздрави присъстващите с думите: „Искам да пожелая на това прекрасно село да има много поводи за радост и усмивки. Ние не сме от хората, които говорят много, но сме от хората, които спазват своите обещания“. Народният представител добави: „Днес на този прекрасен празник научихме за още не малка част от вашите проблеми и имате нашата дума, че ще се постараем, с каквото можем, да бъдем полезни“.

 

Коментари