Зам.-министър Султанка Петрова в Ловеч: Акцент в социалната политика на МТСП през 2018 г. ще бъдат възрастните хора, 68 млн. лв са осигурени за деинституционализацията им


През 2018 г. МТСП поставя акцент върху отговорността към възрастните хора в социалната сфера, тъй като България е най-бързо застаряващата страна не само в ЕС, но тя е на второ място в света. Затова и правителството насочва огромно внимание към застаряващото население. От 2018 г. МТСП и МРРБ започват програми, които ще бъдат подпомогнати и в основата им ще бъдат поставени възрастните хора, като започва процесът по деинституционализацията им. Ще бъдат отделени 68 млн. лв за мерки, които ще осигурят гледането на възрастни хора в домашни условия – за лични асистенти, домашни помощници и социални асистенти. Това подчерта зам.-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова в Ловеч по време на работна дискусия по демографската политика на България. Домакин на форума бе областният управител Георги Терзийски, който при откриване на срещата подчерта: „Безспорен е фактът, че област Ловеч е сред най-засегнатите региони в страната от демографската криза. Нещо повече – областният център Ловеч е сред градовете, най-силно засегнати, катастрофално засегнати от демографската криза”. По думите на Терзийски в област Ловеч няма много безработни, но това не е добра новина, има много болни, и предимно възрастни хора, тоест застаряващо население, в област Ловеч има ниска раждаемост, децата, които завършват училищата ни заминават оттук и не се връщат, като причините са много и комплексни. Тази картина е достатъчно сериозна и очаквам инициативите и препоръките, направени тук, да намерят място в разработваната от МТСП „Регионална демографска стратегия”, подчерта още областният управител.

Акцентите в демографската политика на България очерта доц. д-р Георги Бърдаров, като посочи, че регионалните демографски политики трябва да отчитат спецификите на регионите, етнопсихологията на населението, репродуктивните и миграционни нагласи, демографските процеси и тенденции.

Стимулиране на раждаемостта чрез комбинации от финансови бонуси, въвеждането на дуалното образование като преодоляване на териториалния демографски дисбаланс и регионалните диспропорции на пазара на труда, провеждане на серия от обучителни кампании за репродуктивно и сексуално здраве и информираност при младите хора, създаване на работещ орган, който да е в постоянен контакт с младите хора зад граница и който да действа като инкубатор на идеи за тяхното завръщане в страната, интегриране на малцинствата чрез образование, са само част от акцентите на демографската политика. Работата по тях ще доведе до постепенно спиране и обръщане на негативните тенденции, категоричен бе той.

Демографското възстановяване е постижимо, необходими са целенасочени усилия, работа, упоритост, но и нетърпимост към негативните практики, посредствеността, безхаберието и нихилизма, подчерта още зам.-министър Петрова. В работната среща участваха още д-р Теменужка Златанова, началник отдел „Жизнен стандарт, доходи от труд и социална икономика” в МТСП и експертът Теодора Тодорова, които представите вижданията на министерството за социалната икономика и социалното предприемачество пред участниците в дискусията.

Основните заплати не са единствената причина професията на социалните работници да не е най-желана, макар че наскоро се срещнах с млади хора, които искат да я работят. Голяма част от проблема на социалните работници е, че работят в не добри условия на труд. Има много какво да се работи в тази посока и тези хора да бъдат удовлетворени не само от заплатата си, а и от средата, в която работят., коментира зам.-министър Петрова в отговор на въпрос за заплатите на работещите в социалната сфера.

„Това, което направи правителството през тези 6 месеца, е доказателство, че ние имаме воля да се справим с проблема – България да произвежда безработни на социални помощи. Ако искаме да се справим с демографската криза, ако искаме да бъдем развиваща се държава първо трябва да вкараме хората, които не желаят да работят, в образователната система. Това вече е почти направено, защото усилията за повишаване на работните заплати на учителите, затова качеството на образованието да бъде по-високо е доказателство, че вървим в правилна посока. През 2018 г. няма да се дават помощи на хора, които не пускат децата си на училище и които не работят, подчерта още зам.-министърът.

От май до ноември т.г. на пазара на труда са вкарани 147 300 неработещи, които не са били записани в бюрата по труда, трайно неработещи, демотивирани да търсят работа. Правителството отпусна целенасочено за Северозападна България един транш по програма „Работа”, където около 1200 души бяха назначени на първа работа. Още много програми стартират през 2018 г. – около 80 млн. лв ще бъдат отпуснати именно за трайно безработни. Но и аз съм категорична, колкото и да е трудно, трябва да накараме тези хора, които не желаят да работят, да влязат на пазара на труда и да се научат на работа, няма друг начин, подчерта зам.-министър Султанка Петрова.

В работната среща участваха и зам.-областните управители Илиян Тодоров и Бойко Пъдарски.

Коментари