Жълт код за ниски температури в 18 области


Очаква ни ледено студен уикенд

След критичните дъждовни дни, идват ледени. В 18 области е обявен жълт код за ниски температури. Предстои поредица студени дни. Леденият полъх от Арктика вече се спуска над Балканите, обхващайки обширни територии от източната половина на континента.

„Минималната отчетена температура в 7 часа беше -9 градуса. Като има снежна покривна, след няколко дни се получава натрупване на минусови рекорди. Най-ниската температура, измерена някога, е била -39,5 градуса“, обясни наблюдателят на метеорологичната станция в Трън Кирил Михайлов.

У нас в събота минималните температури са в интервала от нула до минус 7 – минус 8 градуса. Студът през целия ден ще се усеща най-вече в западните и северните области, където дори следобед термометрите ще показват от нула до минус 2- минус 3 градуса. На югоизток ще е малко по-топло със стойности 2-3 градуса над нулата.

Валежите в рамките на деня ще са слаби и предимно от сняг. Ще превалява предимно в Западна и Северна България с изключения и на югоизток, но на малко места. Вятърът ще е слаб, но студен.

В планините ще е ледено студено с температури следобед от минус 6 до минус 12. Облачно със слаби снеговалежи.

В неделя студът ще е още по-режещ, особено в ранните часове на деня и късно вечерта. Очакват се стойности от минус 5 до минус 15 градуса. През топлата част на деня – от нула до минус 5 – минус 6. И в неделя ще е предично облачно с кратки разкъсвания на облачността и слаби снеговалежи.

Следващата седмица ще е без валежи. Началото на периода – понеделник-вторник ще е студено. След това ще нахлува по-топъл въздух, който ще създава условия за мъгли. Към края на седмицата затоплянето ще е по-осезаемо.

Коментари