Жълт код за високи температури в 14 области


Предупредителен жълт код за високи температури е обявен за 14 области на страната за 15 юни.
Жълтият код за жеги ще е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Русе, Силистра, Габрово, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Хасково, Благоевград.карта

Очаква се дневните температури в по-голямата част от областите да достигнат 35-37 градуса.

В горещите дни експертите съветват да се избягва дълъг престои навън, приемане на по-голямо количество вода и течности и носене на шапка.

Когато е прекалено топло, приемайте по 1 1/2 л – 2 л вода дневно. Това е минимумът. Можете да я редувате или смесвате с плодов сок.

Внимавайте течностите да са изстудени, но не и заледени: ако те са прекалено студени, жаждата ви ще бъде утолена по-бързо, но така няма да доставите необходимото количество вода на организма си.

Сведете до минимум кафето и чая, които са диуретични. Дори дете би могло да приема 1 1/2 л течност дневно, при условие че тежи повече от 15 кг.

Не пренебрегвайте опасността от топлинен удар. Той се получава, когато тялото не може да регулира нормално температурата си.

Това води до главоболие, прилошаване, повдигане, сънливост. Симптомите са придружени от повишена телесна температура и необикновено голяма жажда.

Коментари