Жители на Малиново: Държавата финансира водопроводната мрежа в селото, искаме нови водоизточници


Областният управител: Правим всичко по силите си, трябва да се ограничи поливането на земеделски площи

Правим всичко по силите си, вече сме провели две работни срещи миналата седмица, две от трите исканията на кмета вече са изпълнени. Тук съм, за да ви чуем, но и вие трябва да проявите разбиране и в дни, когато водоизточниците са пресъхнали да ограничите поливането на насаждения с чиста питейна вода, за да има вода за битовите нужди на домакинствата. До месец ще получа пълен анализ на състоянието на ВиК мрежата и водоизточниците, за да се намери най-доброто решение, обяви областният управител Ваня Събчева пред протестиращи жители на ловешкото село Малиново, излезли на мирен протест. Това, което можем, го правим. Трябва да се види кой е най-добрият вариант да нямате режим, затова сме тук и държавата, и местната власт, и ВиК като експерти.

Протестът ни има само едно искане – да има вода в цялото село, заявиха пред областния управител Ваня Събчева, директора на ВиК АД Ловеч инж. Данаил Събевски и зам.-кмета на Ловеч Данаил Колев хората. Те отчетоха, че държавата е инвестирала средства за подмяна на вътрешната водопроводната мрежа, но проблемът, по думите на кмета Ибрахим Абдиев, тръгва от пресъхването на изворите, захранващи водоподаването. Наясно сме, че това не може да се реши от днес за утре, затова заявяваме днес исканията си, за да се решат до следващото лято, подчерта той пред своите съграждани, като акцентира, че иска гаранции от държавата за инвестиции в селото.

Вътрешната водопроводна мрежа на Малиново е реконструирана от държавата, като  инвестицията е над 2 млн. лв. При засушаване в летните месеци живущите само на две улици в селото са с тежък режим, заради пресъхване на водоизточника. Предстои включването им към резервоар с друг водоизточник, макар с нисък дебит, за да се облекчи в някаква степен положението, а тези дни част от тях ще бъдат и прехвърлени за водоподаване на друг водоизточник, който в момента захранва друга част от селото, обясни Събчева. Тя подчерта, че анализ на експертите трябва да каже кой е най-добрият вариант, каква е цената и колко ще е ефикасно използването на остарял водопровод, който в момента не се използва. Така че ще имам становището на ВиК кое е най-доброто решение и да започне да се изпълнява, каза още Ваня Събчева.

Директорът на ВиК инж. Събевски уточни, че повод за протеста дава режимът, който е само за 1/3 от селото, която е захранена изцяло от гравитачен местен водоизточник. Причините за временния режим са комплексни – недостатъчни снеговалежи през зимата, дъждовете не са обилни, както други години, и поливането на земеделски площи. Другата седмица ще бъде извършена проверка по всички абонати с проблеми и ще анализираме резултатите. За тази година проблемът е от една седмица – режим има от 14 юли. Вече е дезинфекциран и е пуснат един резервоар, пълни се, но няма да се реши напълно проблема, ако жителите на двете проблемни улици в селото използват по-малко вода за поливане на насажденията си, ще има вода или поне режимът ще е по-лек и ще има вода за хората, категоричен бе директорът на ВиК АД. Той поясни, че трябва да се спазва заповедта, с която се забранява поливането в градините. По изчисления на ВиК водата, която се подава в засегнатите места, сравнени с водата, която е инкасирана, би следвало при липса на поливни площи да няма режим, категоричен бе Събевски. Има един нов водоизточник, който би докарал вода до помпената станция, но тя няма нищо общо със засегнатите райони. Поливането е основната причина, категоричен бе директорът на ВиК.

В края на срещата Ваня Събчева призова хората да дават гласност и на направеното. След месец ще съм тук, ще видим това, което сме направили какви резултати дава и какво още е необходимо, каза още тя в заключение.

Коментари