ЕК ще съди България заради мръсния въздух


Брюксел съобщи, че завежда дело срещу Белгия и България в Съда на ЕС заради трайно високите равнища на прахови частици, които са сериозна заплаха за здравето.
Европейската комисия обяви, че държавата ни не е предприела необходимите мерки за намаляване нивата на фини прахови частици.

Според проучвания всяка година лошото качество на въздуха е причина за смъртта на повече хора, отколкото загиват при пътни произшествия.

Фините прахови частици са резултат предимно от човешки дейности, като транспорт, промишленост и битово отопление, и причиняват дихателни проблеми,рак на белия дроб и преждевременна смърт.

Говорителят на Еврокомисията Енрико Бривио посочи, че България все още може да се размине със съдебната глоба, ако своевременно предприеме мерки.
Надяваме се положението да се подобри, докато тече делото„, уточни говорителят, цитиран от БНР.

В България, въпреки че бяха предприети мерки и от 2011 г. насам в повечето места за наблюдение са отчетени известни намаления на вредните частици, данните показват трайно превишаване на годишните и/или дневните пределно допустими стойности във всички шест зони и агломерации, с изключение на Варна.

Първата фаза на процеса може да отнеме поне шест месеца. Страната ни няколко пъти се опитва да получи отсрочка за покриване на изискванията. Ако се стигне до присъда, съдът в Люксембург определя размера на санкцията на ден според мащабите на щетите.

Обявеното днес решение бе предшествано от мотивирано становище, изпратено през юли миналата година.

Изискванията на ЕК

От 2005 г. насам със законодателството на ЕС са определени пределно допустими стойности за прахови частици с диаметър, по-малък от 10 микрона. В случай на превишение на тези стойности, държавите в ЕС приемат планове за качеството на въздуха, които трябва да включват подходящи решителни и перспективни действия, така че периодът на превишение на стойностите да бъде възможно най-кратък.

Необходимо е да се подобри качеството на въздуха и ЕК предприема действия по отношение на случаите на неспазване на нормите с надеждата, че държавите ще предприемат по-решителни мерки за справяне с проблемите„, пише още в съобщението на Европейската комисия.

Комисията предприе действия и срещу Швеция заради лошото качество на въздуха, като изпрати мотивирано становище.

Източник: БТА
Коментари