Експертът Мика Зайкова: Бедността на българите е потресаваща и продължава да расте преди да влезем в чакалнята на Еврозоната!


Бедността на българите е потресаваща. 53% от сънародниците ни не могат да си отопляват жилищата. Това каза в сутрешния блок на БНТ икономическият експерт Мика Зайкова. 

„Според изследване на Опън експерт в Париж индексът на енергийна бедност в България е направо критичен и ние сме на последно място. Най-малко енергийно бедни са в Швеция, с индекс 95,4. Румъния, която се развива заедно с нас, е на 13-то място с индекс 64. България е последна с 0,7, а пред нас са Унгария – 6,2 и Словакия – 8,4. Това показва, че сме критично енергийно бедни, потвърждава се, че не можем да се отопляваме.”, каза Мика Зайкова. „344 лева ми е сметката към „Топлофикация. Харчим повече за храна, за транспорт и на всичко отгоре има и ръст на данъците, коментира тя.

Според данни на Евростат 70% от българите не могат да си направят ремонт на жилището“, добави експертът. Тя допълни, че е високо и социалното неравенство в България – 8,2 %. Тенденцията е негативно разликата меду най-богатите и най-бедните да нараства – 6,7 % през 2016 година, 7,3 % през 2017 година и, 8,2 % през 2018 година. Според нея влизането в чакалнята на еврозоната е важно за банките, но заплатите там мърдат с 1-2%, а на нас ни трябват много повече, за да догоним европейците по стандарт.

Финансистът Явор Алексиев обаче изтъкна, че заплатите все пак се повишават.

Коментари