ЕКСКЛУЗИВНИ КАДРИ ОТ КАСАПНИЦАТА ВЪВ ВИЕНА (18+): „Ислямска държава“ изплува зад атентата


Най-малко седем души са убити, а други 15 са ранени след шест атаки с оръжие близо до синагога във Виена, преди да бъде въведена блокадата срещу коронавируса. В момента градът е блокиран, а децата няма да ходят на училище, детските градини са затворени.

Един от нападателите е бил застрелян от полицаите, а един униформен е сериозно ранен. Кметът на Виена Михаел Лудвиг заяви, че 15 души са приети в болница, седем от които са със сериозни наранявания.

Шокиращите кадри показват как мъж тича с пушка, а малко след това полицаите го свалят с няколко куршума.

Вътрешният министър Карл Нехмър заяви, че това е терористична атака, а по непотвърдена информация зад нападението стои „Ислямска държава“. Нападателите са били с черни качулки на главите, тежко въоръжени.

„Събрахме няколко подразделения на специалните части, които сега търсят предполагаемите терористи. Следователно не го ограничавам до район на Виена, защото това са мобилни извършители “, каза по-късно Нехмър, призовавайки обществеността да остане на закрито, докато не се даде всичко ясно.

На пресконференция вътрешният министър заяви, че има поне един нападател, който се издирва.

Себастиан Курц каза, че докато полицията се концентрира върху антитерористичната операция, армията ще поеме сигурността на големите сгради във Виена.

Нехмър призова жителите на Виена да останат в домовете си и да се държат далеч от всички обществени места или градския транспорт. Той каза, че във вторник във Виена няма да се очакват деца в училище.

Чешката полиция заяви, че е започнала произволни проверки на границата на страната с Австрия след нападението.

Полицията призова хората да избягват всички открити пространства и градския транспорт в града. Те също така заявиха, че трамваите и автобусите не спират и призоваха потребителите на социалните медии да не публикуват видеоклипове от полицейската операция, за да не застрашават служителите.

Източник: pik.bg

Коментари