Едно губиш – друго печелиш


Италианският футбол в последните години не е в центъра на вниманието. Разтресен бе от купища скандали, а най-голямата загуба на Апенините бе изхвърлянето от  Серия А поради финансови причини на легендарния клуб Парма, където не един велик футболист е играл. Както винаги се случва в живота, равновесието се възстанови. Италия загуби един отбор, но спечели друг. Клубът, който вече се изгражда като фактор в първенството, е Сасуоло.

Чували ли сте за този състав? СА-СУ-О-ЛО? Да, точно така. Отбор без особени успехи в историята си –  поне допреди 3-4 сезона. Ако трябва да бъдем точни, „чудото“ на този малък отбор започва през сезон 2012-2013, когато „черно-зелените“ печелят Серия Б и се изстрелват към най-високото ниво на италианския футбол. Тогавашният състав бе мистерия за всички, въпреки че перспективите не бяха обнадеждаващи. Малък бюджет, непознати футболисти и темпераментни фенове – това бе визитната картичка на новака в Серия А. Е, както  много пъти се случва, очакваното не бе това, което реално се получи.

Да, първият сезон не бе блестящ за Сасуоло, но „спасението“ бе най-важното за всички, милеещи за клуба. Дали ще паднат с 0-3 или 1-3 от Ювентус или Интер – това не вълнуваше никого. Мисълта бе насочена към директните сблъсъци с основните „претенденти“. Победата в предпоследния кръг над Дженоа бе достатъчна за „черно-зелените“, за да остави в елита отбора поне за още един  кръг. В дебютната година за клуба в Серия А не може да не се отличат Симоне Дзадза и Доменико Берарди,( който бе наречен „Г-н четири гола“ поради попаденията си над Милан), донесли най-великата и до днес победа на този малък отбор – обратът от 0-2 до 4-3 с  четири негови гола.

Изминалият сезон (2014-2015) бе утвърдителният за отбора. Превърна се в тим от добра класа и се „закотви“ в така наречената „златна среда“. Дванадесетото място бе престижно за това „малък“ футболен състав. Играчите му ставаха все по-разпознаваеми, а интерес от големите клубове имаше за играчите на Сасуоло, които все пак предпочетоха да останат в отбора от едноименния град. Един от тях си тръгна в края на сезона. Напусна ги обаче сърцето на отбора, най-добрият –  Симоне Дзадза. Тъга имаше в душите на феновете, които усещаха каква голяма фигура, какъв велик реализатор не е вече в редиците им. Футболистът, носещ номер 10 за Сасуоло, подписа с Ювентус за сумата от 18 милиона евро, чупейки всички рекорди на отбора и пълнейки касата догоре. Италианският нападател може да се похвали вече и с гол в Шампионската лига с екипа на „бианконерите“.

Надеждите на „черно-зелените“ за този сезон се смалиха до „оставане в елита“ отново. Атрактивна игра, темпераментен треньор и себераздаване от първата до последната минута са сред отличителните белези, че на зеления килим играе Сасуоло. Позицията сама говори за себе си – след 19 кръга са на шесто място, като трябва да се има предвид, че са и с мач по-малко. Грандиозен успех за клуб без кой знае какви постижения до този момент.

Сасуоло вече не е този отбор, който се бореше за оцеляване, а клуб със стабилна основа, която подпечатва успех след успех.

Автор: Калоян Кюркчиев 

Коментари