Еднократна добавка към пенсиите – по 50 лв. на всеки пенсионер за три последователни месеца


Кабинетът отпуска близо 2 млрд. лв. за социални и икономически мерки за справяне с кризата 

Това обяви премиерът Бойко Борисов

Правителството отпуска 1 млрд. 163 млн. за социални мерки за борба с кризата, възникнала зарди пандемията от COVID-19. Още 731 милиона ще бъдат заделени за нови икономически мерки. Всички те бяха представени от премиера Бойко Борисов на пресконференция в Министерския съвет след заседание на Коалиционния съвет.

Социалните мерки са:

– Увеличаване с 30% на разходите за персонал на органи и администрации, които са натоварени с дейности по овладяване на пандемията и последствията от нея. В това число – за служители на първа линия – увеличаване на ставката за нощен труд, както и допълнителни разходи за извънреден труд в размер на 92 млн. лв. Средствата са предвидени за структури от министерствата на здравеопазване, на труда и социалната политика, на вътрешните работи, НЗОК, НОИ, РЗИ, социални работници. Мярката влиза в сила от 1 август. 

– Увеличаване на ставките за училищнтото и детското здравеопазване до достигане на определените стандарти в КТД, както и за домовете за възрастни, центрове за деца, и др. – общо 24.6 млн. лв.;

– Еднократна добавка към пенсиите – по 50 лв. на всеки пенсионер за три последователни месеца – за целта са отделени 318 млн. лв.;

– Увеличаване на субсидирането на болниците със 17.3 млн. лв.

– Увеличаване на стойността на здравно-осигурителните плащания за медицинска и дентална помощ;

– Допълнителни средства по бюджета на МТСП – 122 млн. лв. за допълнителни средства за личните асистенти;

– Увеличаване на минималния размер на дневното обезщетение за безработица – от 9 на 12 лева. Мярката влиза в сила от 1 октомври.

– Удължаване срока на изплащане на обезщетенията за безработица с още три месеца;

– Осигуряване на нетно възнаграждение в размер на 1000 лв. за медиците на първа линия. За целта са заделени 67 млн. лв. до края на 2020 г.

– 1.8 млрд. лв. от вече наличните дава Министерството на икономиката за помощ на бизнеса. 9.5 милиона лева се предоставят на МИ за насърчаване на чуждестранните инвестиции у нас.

– Допълнителни средства се отпускат към бюджетите на почти всички министерства.

Коментари