Европейско признание за троянския Български фестивал на сливата


Със задоволство искам да съобщя, че след обявяването на резултатите от пилотния проект на Европейската комисия „Европа за фестивалите. Фестивали за Европа“ /ЕФФЕ/, една от емблемите на културния живот в града ни – „Български фестивал на сливата“, вече официално е отличен като един от най-добрите фестивали в Европа и е носител на престижната марка за качество „Европейски фестивал“ за 2015/2016 г. Това съобщи по време на редовната пресконференция с медиите кметът на Троян Донка Михайлова.

Община Троян се включи в надпреварата за този приз, с искреното желание да популяризира една уникална за региона и страната традиция и да запознае повече  хора с възможностите за културен туризъм и развлечения, които предлага нашият град. Основната ни цел е не само да бъде запазен  духът  на преминалата през вековете традиция, но и да  бъде надградено  постигнатото чрез иновативни практики, включване на нови публики и създаване на модерен културен продукт. „Вярваме, че участието ни в проекта „Европа за фестивалите. Фестивалите на Европа“ ще ни даде възможност не само да предадем опита си на други участници, но и да почерпим идеи от техните постижения“,  е мнението на Михайлова.

През 2014г.  стотици / 896/ фестивали от цяла Европа подават своите кандидатури за ЕФФЕ етикета за 2015-2016г., като критериите за оценка са: артистична стойност, активно включване на общността и международна и европейска перспектива на фестивала. Българските фестивали преминаха през оценка и категоризация на два етапа, от две журита. Първи етап – оценка от българско жури, излъчено от Българската фестивална организация /БФА/, след което  избраните преминаха  към подбор от международно фестивално жури.

Най-Иновативните арт фестивали  от 31 страни, сред които е и „Български фестивал на сливата“, са избрани за носители на лейбъла и наградата Фестивал на ЕФФЕ. Този етикет е знак за качество, предлагащ международно признание за свършената работа и  предоставящ по-добър достъп до информация за тези фестивали на техните партньори и публики. Наградените с  европейския етикет и награда, ще бъдат включени във фестивален справочник /гайд/ с европейско значение и качество, който справочник ще се разпространява  и ще бъде рекламиран на глобално ниво.

По този начин Българският фестивал на сливата ще придобие по-широка популярност и достъп до нови публики, нови възможности за осъществяване на съвместни международни изяви, ще представи българската култура по света и т.н. Не на последно място, този уникален за региона ни празник ще стане разпознаваем за своите партньори в ЕС и ще получи признание за своето художествено качество и обществена значимост.

Този справочник ще съществува, както на хартиено издание, така и в интерактивна онлайн версия и ще  бъде представен на Фестивална Гала  тази есен.

Маргарита Генкова

Коментари