Д-р Росен Федерчев, директор на ОДБХ в Ловеч: Няма голяма опасност за хората след установяване на птичи грип в областта, нужда е висока хигиена


Няма опасност за хората след установяване на птичи грип в огнище в с. Лисец, нужна е висока хигиена и бърза консултация с лекар, ако има здравословно неразположение със симптоми на грипно заболяване. Това увери директорът на ОДБХ в Ловеч д-р Росен Федерчев по време на заседанието на Областната епизоотична комисия. Пробите, констатирали инфлуенца по птиците във ферма в селото са потвърдени на 13 март от Националната референтна лаборатория към Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт (НДНИВМИ). Уведомена са били областната и общинска епизоотични комисии. След проверка на място и запознаване с обстановката във фермата, бе свикано заседанието от зам.-областния управител Илиян Тодоров, председател на комисията, на която директорът на ОДБХ д-р Росен Федерчев докладва: към момента заболяването е установено след профилактична проба, няма умрели животни, стопанинът им съдейства органите за установяване и предприемане на мерки за ограничаване на разпространението на болестта, всички институции работят в синхрон, решен е методът за хуманно унищожаване на болните птици, осигурени са медикаменти за хората, имали достъп до тях, както и профилактичен преглед, осигурен е и препаратът Тамифлу, осигурени са и необходимите предпазни средства за екипите от специалисти, които ще влязат в огнището.

Засегнатите птици в обекта са патици мюлари. Те ще бъдат унищожени по хуманен начин с цел ликвидиране на заболяването в съответствие с действащото законодателство и текущ и последващ контрол. Вече е в сила заповед на изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев, определени са мерките за ликвидиране по най-бързия на огнището с високопатогенна инфлуенца по птиците и срещу разпространението на инфекция сред птиците в района. Определени са 3-километрова предпазна зона и 10- километрова зона за наблюдение около констатираното огнище. Забранено е движението на птици и продукти от тях в и от предпазната и наблюдаваната зона. В двете зони се забранява търговията и предвижването на домашни, диви и други птици и яйца за разплод, както и разселване на птици за подновяване на дивечовия запас, подчерта на заседанието д-р Росен Федерчев. Той поясни, че в момента се извършва проучване за причините, довели до заразата. Разпоредено е на кметовете на населените места да обхождат обектите за умрели животни, да съдействат извършване на клинични прегледи и взимане на проби при съмнение за заболяване и получаване на сигнали от собственици за заболеваемост сред птиците, както и незабавно да уведомяват ОДБХ при евентуално констатирани случаи или дори само съмнения за заболели животни.

В работата на Областната епизоотична комисия участва и лично областният управител Ваня Събчева.

Коментари