Държавата поема и част от осигуровките по схемата 60 на 40


Това заяви председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова

Държавата поема и част от осигуровките по схемата 60 на 40 – тези, които се дължат от страна на работодателя. 

Бюджетната комисия в НС прие предложение на Йордан Цонев  от ДПС – така държавата, освен 60%, ще заплати и осигуровките, така че сега схемата ще бъде наистина 60 на 40. Това заяви председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова след днешното заседание.

„Решихме в бюджетната комисия да се съобразим с исканията на бизнеса. Освен прилагане на мярката 60 на 40 за бизнеса, държавата, освен тези 60%, ще заплати и осигуровките, които се дължат от работодателя. Т.е. схемата няма да е 70 на 30, а ще бъде наистина 60 на 40. Смятам че можем да поемем този допълнителен разход“, коментира Менда Стоянова.

Ще се поемат само вноските на работодателя – личната остава за служителя, каза още тя.

„Смятам, че при тази ситуация може да поемем този допълнителен разход от тези милиард и половина във фонд „Безработица“. Това значително подобрява мярката и дава възможност на повече работодатели да се възползват“, уточни тя.

„Освен това може да се взема безлихвен кредит от 1 500 лв на месец, срок на погасяване – 10-годишен. От това може да се възползват всички самоосигуряващи се лица“, добави тя.

„При забавяне на плащанията по кредити и лизинг няма да се начисляват лихви“, съобщи председателят на бюджетната комисия.

„Приехме и текст всички общини да редуцират или освободят от наеми или такси за ползване – тротоарно и т. н., своите наематели за срока на извънредното положение„, каза Менда Стоянова.

Схватка в НС заради извънредното положение и бюджета (ОБЗОР)

Тя заяви, че предложението за редуциране на глобите също е било прието. „То ще се отнася за другите мерки извън нарушението на мярката за карантина. Там глобата остава 5 000 лв. Една разходка в парка ще струва на този, който бъде хванат, 300лв. При повторно нарушение глобата ще бъде 1 000 лв.“, каза още Стоянова.

Спира се и изплащането на субсидиите на политическите партии за периода на извънредно положение, а парите ще се използват само за борба с коронавируса.


Коментари