До 40 градуса в следващите дни


Горещото време носи облак пустинен прах в Западна България

Времето у нас в следващите 48 часа ще се определя от антициклон с преобладаващо слънчево, горещо и сухо време. Днес в ранните часове в ниските райони на изток има условия за мъгла, която бързо ще се разсее. След обяд на изолирани места в Североизтока и в Рило-Родопската област ще прегърми и превали в незначителни количества. Температурите в най-топлата част на деня ще са между 32 и 37 градуса.

В планините температурите също вървят нагоре. Следобед по високите части термометрите ще показват около 19-20 градуса, в по-ниските райони – до 25 градуса. Незначителни валежи се очакват в по-късните часове в масивите на Югозапад.

Около крайбрежието – слънчев, горещ и задушен ден с дневни температури между 26 и 29 градуса. На места по северните брегове около обяд и в ранния следобед е възможно за кратко да превали. Морската вода е с температура около 24-25 градуса. Вълнението до края на работната седмица ще е незначително.

Сряда се очертава като най-горещия ден тази седмица с температури от 35 до 40 градуса в най-топлата част на денонощието. От четвъртък следобед до неделя – леко разхлаждане с преминаване на студен атмосферен фронт. Предстои нов период с летни бури с краткотраен интензивен валежи, резки пориви на вятъра, бурна гръмотевична активност и риск от градушки.

Горещото време идва с поредна доза прах от Северна Африка. Повишена концентрация се очаква в сряда и четвъртък, главно в западната половина на страната. Видимостта ще е леко понижена, залезите ще са червеникаво-оранжеви, а преваляванията в четвъртък и петък е възможно да са кални. Облакът прах ще се разсее с преминаването на студения фронт и западния вятър в края на седмицата.

източник: nova.bg

Коментари