Достойните 11 на българския футбол: Вратар


В поредица от четири статии ще прочетете за играчи, които са добре известни за родните фенове, но и такива, които нямат огромен медиен интерес. Селекцията  ми предлагаща интересни футболисти, които според мен биха носили националната фланелка така, както би трябвало – с чест!

В България ако не друго, то поне винаги сме имали по 2-3 добри имена, които спокойно могат да пазят вратата на националния отбор. Вратарят трябва да бъде „последната преграда“ пред гола. За съжаление, в последните години вратарски грешки неведнъж са ни пречили да получим по-добър изход от определена среща. Досега в мачовете на националния отбор Владислав Стоянов е имал прекрасни спасявания, но напоследък грешките му зачестяват, а формата му далеч не е върхова. Божидар Митрев няма изяви във  ФК „Шериф“ – Тираспол, а липсата на игрова практика неминуемо го премахва от плановете им. Друг вратар, който има качества да пази вратата ни, е Николай Михайлов, който в последните 2-3 години е неузнаваем. Бившият вратар на Ливърпул, Твенте и Левски се „скита“ из европейските отбори и не може да намери мястото си. Но кого всъщност съм избрал?

Момчето, което е минало през всички национални гарнитури и е неизменен титуляр в Черно море. Роденият в Благоевград 20-годишен страж е с огромен опит и желязна за възрастта си психика. Въпреки че получи много тежка контузия и бе извън строя за година, той показа, че може да се справи с трудностите. Ако все още не сте се досетили, става въпрос за Георги Китанов. Макар все още успешно да пази вратата на младежите до 21 години, мисля, че той е не по-малко нужен в националния тим, за да развива  потенциала си  в течение на годините.

А каквото и да си говорим, по-опитен от стража на Черно море, който да е на неговата възраст, няма. Вратарят на „моряците“, благодарение и на „адмирал“ Спасов, който го е избрал за незаменим титуляр, играе своя четвърти сезон в професионалния футбол. В изминалите двадесет кръга Китанов е играл във всички срещи, като може да се похвали и с 6 сухи мрежи! Именно от това трябва да се възползва селекционерът  Ивайло Петев.

Нужно е да се мисли в перспектива. Не трябва да се „закърпва“ магистралата на националния отбор. За да се създаде хубав път, по който след това да минават много други млади и талантливи футболисти, е нужно да се „асфалтира“ отначало. Да гледаме напред –  вратарят на Черно море е едва на 20 години, което предпоставя възможността   да участва в 3 цикъла за Световно първенство.

Договорът на Георги Китанов с „моряците“ изтича в края на сезона. Пред него е времето, но вече трябва да се замисли дали ще отпътува от Варна в посока западноевропейски първенства. Там безспорно  ще може да подобри и физиката си, която вероятно  е и единствената спънка, поради която все още не е повикан от наставника  Ивайло Петев. Все пак той вече има огромни успехи: бе на проби в ПСВ едва през 2013г. и бе избран за един от най-талантливите вратари в не едно престижно издание, включително и „90min“, а съдейки по играта му, най-доброто тепърва предстои.

Очаквайте следващата сряда (20 януари) втората част от поредицата „Достойните 11 на българския футбол“.

Автор: Калоян Кюркчиев 

Коментари