Донка Михайлова: Тревожи ме това, че има съветници, които се опитват да поставят другите в зависимост


Донка Михайлова - кмет на Община Троян
Донка Михайлова – кмет на Община Троян

– Г-жо Михайлова, чувствате ли се силна в началото на този втори мандат?

– Силата на един управленец се дава от избирателите. В началото на втория управленски мандат се чувствам по-уверена, с повече конкретен опит и знания за местното самоуправление.  Чувствам се удовлетворена от доверието, което троянци ми гласуваха отново, от успешно завършените проекти през управленски мандат 2011-2015 г. и идеите, които успяхме да реализираме и повлияхме в положителна посока върху живота на нашите съграждани. Хората очакват по-добри доходи, искаме троянските младежи да останат да живеят тук – това е посоката, в която продължават нашите усилия. Пътят, който извървяхме до тук е дълъг, но предстои още много работа.

– Миналата година преди местния вот станахме свидетели на една доста ожесточена предизборна кампания. Тогава се изписаха много неща по Ваш адрес, но Вие нито веднъж не коментирахте това, което излиза по медиите. Защо?

– След изборите получих поздравление от наши интелектуалци, в което ми бяха написали, че силата на един управленец е първо характер и след това интелект. В екстремна ситуация като предизборната кампания си личи силата на характерите и почтеността на хората. Съжалявам, че опонентите ми заложиха на толкова черна кампания. Употребиха по един недостоен начин кандидатите си. Сложиха петно върху традиционно нормалния политически живот в Троян. Не си позволих да стана част от това. Водих кампанията си с вяра във верния усет на троянци, с уважение към достойнството на хората. Гордея се, че троянци показаха, че не могат да бъдат манипулирани и ми дадоха най-високото доверие, получавал кандидат за кмет в последните десетилетия. През изминалия мандат показахме какво означава честно управление, такава беше и предизборната ни кампания – честна и открита, с поглед към предстоящото.

– Как се управлява община, когато кметът няма подкрепа в ОбС?

– В мандат 2011-2015 г. доказахме, че дори при управление, в което кметът и ръководството на общината нямат подкрепата на мнозинството от общинските съветници, това не представлява бариера за вземането на разумни и балансирани решения за развитието на общината. Не веднъж съм споделяла, че един такъв модел на работа има и своите предимства, защото решенията, които се внасят в Общинския съвет се обмислят много внимателно, предварително се води дискусия с основните опоненти и много често това е подобрявало качеството на решенията. Надявам се по-бързо да бъде преглътнато нараненото самочувствие на хора, които виждат участието си в Общинския съвет като демонстрация на сила, а не като отговорност към общината. Разбира се, тревожи ме това, че има съветници, които се опитват да поставят другите в зависимост, включително и финансова. Миналият мандат показа, че такива съветници биват разпознавани от избирателите и наказвани.

– В последната една година изключително популистки започна да се говори за изграждане на хипермаркет в Троян. Да, факт е, че в града няма такъв магазин и много троянци пътуват до Ловеч, Севлиево или Плевен, за да пазаруват от големите вериги. Да предположим, че се отвори такъв хипермаркет в Троян, какво ще последва за малките хранителни магазини и за хората, които работят в тях?

– Не разбирам защо определяте дискусията като популистка. Изграждането на такъв магазин започва. Късната пролет вероятно ще бъде открит. Разбирам отговорността си на кмет като работа в интерес на по-голямата част от троянци. Наше проучване показа, че 90% от хората искат такъв магазин. Един голям магазин би регулирал цените на хранителните продукти в Троян. Много хора споделят впечатлението си, че стоките, които се предлагат по магазините при нас, са с много по-високи цени, в сравнение с другите градове. Затова пазаруват в съседни градове и харчат парите, спечелени в Троян другаде. Един магазин от голяма верига би предоставил по-голямо удобство на троянци, които да намират всички търсени продукти на едно място, би разкрил нови работни места. Конкуренцията ще регулира цените и ще подобри качеството на обслужване. Разбира се, трябва да бъдем внимателни и отговорни към малките магазини и да не допуснем пренасищането на града с хипермаркети, които могат да ги поставят под риск.

Донка Михайлова
Донка Михайлова

-Г-жо Михайлова, голям проблем в последните години е паркирането по тротоарите в града и невъзможността на пешеходците да вървят по тях. Какви мерки се взимат от Общината по този проблем?

– Неправилното паркиране е проблем за Троян. В края на изминалата 2015 г. заедно с РУ „Полиция“ Троян, започнахме кампания „Пътна безопасност“. Основна цел на тази кампания не е да санкционираме нарушителите, а да въведем повече ред в общината и да опазим живота и здравето на децата и гражданите на общината. Двете институции работят за промяна на наложената практика за паркиране на автомобили на тротоарните платна, което затруднява преминаването на пешеходци и в някои случаи ги поставя в риск. Кампанията се провежда на три основни етапа – информационен, предупредителен и последен етап, при неспазване на закона и наредбите, наказателен. Повече от месец, по най-добронамерения начин бяха предупреждавани неправилно паркиралите граждани. Създадохме специален линк към сайта на общината за сигнали. Проблемът с паркирането е особено сериозен и по местата, на които жилищните сгради действително нямат гаражи или паркоместа. За тези граждани ще търсим индивидуално решение, което да е както удобно за гражданите, така и да спазва разпоредбите на Закона и Наредбата. Но считаме за недопустимо при наличие на свободни гаражи, гражданите да паркират автомобилите си върху тротоарните платна, в някои от случаите – върху току-що реиноривани такива.


-Г-жо Михайлова, статистиката за 2015 година сочи, че в троянската болница са се родили 288 деца – малко повече от 2014 и 2013 година. В Троян се раждат деца и от други населени места – като Ловеч и Тетевен. Ако приемем, че от тези деца в Троян ще останат 260 (28 от общата бройка
да са от други градове) излиза, че в Община Троян ще бъдат сформирани 10 паралелки с по 26 деца. На пръв поглед това е добре, но само началните училища в Троян са две с по 4 паралелки, а освен тях имаме едно основно,
две средни училища, механотехникум и художествено училище (НГПИ). Логично е да се притесняваме, че в близките години се очертава да няма ученици за всичките, което ще доведе до закриване или свиване на училища. Как ще коментирате този проблем?

– Предизвикателствата пред учебните заведения в троянска община и други малки и средни общини стават все повече.  Законът за предучилищно и училищно образование усложнява този проблем. Обща е тревога ни от прехвърлянето на осмия клас в средната степен на училищата. Това ще постави в особени затруднения малочислените училища, особено в селата. Започнахме активен диалог с директорите на училищата и детските градини. На малко по-късен етап ще включим и родителите и обществеността. С екипа ми ще търсим най-доброто решение, което да разреши възникналите предизвикателства и да не доведе до закриването на училища в малките населени места. Нужно е обаче преструктуриране на образователната система според степените, регламентирани чрез новия закон. По отношение на раждаемостта на деца в Троян – работим за създаването на повече предпоставки, с които да стимулираме младите хора да създават семейства и да ги отглеждат в Троян. През изминалия мандат учредихме еднократна помощ за новородени деца, създадохме данъчни облекчения за млади семейства, приехме програма за ограничаване на младежката безработица. Обмисляме сериозни по-нататъшни мерки за ограничаване на демографската криза. Съжалявам, че държавата не ни помага в това отношение.

-Малко след като встъпихте в длъжност, Вие назначихте трети зам.-кмет на овакантения пост. Кога да очакваме назначаването на секретар на Общината и кой ще бъде той?

– Не можем да говорим за това кой конкретно ще заеме позицията на Секретар на Община Троян, тъй като за тази позиция ще бъде обявен конкурс и само след провеждането му ще знаем кой ще допълни ръководството на Администрацията. Конкурсът за Секретар на Община Троян предстои да бъде оповестен и всички, които имат интерес ще могат да открият информация както на страницата на Общината, така и чрез Вас – медиите.

-Бяхте избрана за член на Изпълнителното бюро на БСП. Каква е вероятността за издигане на Вашата кандидатура за председател на БСП по време на конгреса на столетницата, ако бъде свален Михаил Миков?

– Нямам амбиция към председателския пост на БСП. Аз съм кмет на Троянска община и основните ми усилия са насочени към това да си върша работата добре. Считам, че за Троян е добре, ако повече наши съграждани са признати лидери в национален план, включително и в собствените си партии. Това създава повече възможности за общината.

– У всеки човек се борят добро и зло, светла и тъмна сила. Ако тъмната сила вземе превес във Вашата работа, Вие ще го усетите ли? И как, евентуално, ще реагирате?

– Човек трябва да има изградени вътрешни съпротиви срещу злото в себе си. Дългогодишната ми работа както в неправителствения сектор, така и в политиката са ме поставяли в различни житейски ситуации, срещали са ме с всякакви хора, поставяли са ме пред тежки изпитания. Не мисля, че бих се променила от тук нататък. Разбира се, не мисля, че съм застрахована от грешки. Но считам, че имам сетива за реакцията на хората. Те са най-верния коректив. Вярвам и на екипът, с който  работя. С тях не си спестяваме истините, колкото и да са неприятни.

– Ако можехте да върнете времето назад, пак ли бихте избрали да се занимавате с политика?

– Да, мисля, че това е моят път. Аз съм обществено устроен човек. И в работата ми като депутат в 40-то Народно събрание, и в работата ми като кмет на Общината, а и в дейността ми в гражданския сектор, съм се стремила да бъда полезна. Не веднъж съм споделяла какво лично изпитание са приемните ми с гражданите, особено в случаите, в които не може да се помогне, но изпитвам удовлетворение в моментите, в които знам, че успяваме да променим нечий живот към по-добро.

– Какво ще пожелаете троянци по случай новата 2016 година?

– Пожелавам на троянци да бъдат здрави, да бъдат единни и повече лично щастие. Пожелавам 2016 година да бъде по-добра за тях – да реализират своите планове успешно, да усещат сигурност. Пожелавам както на тях, така и на себе си – заедно да съумеем да превърнем Троян в място, в което троянските деца да живеят и да не търсят реализация навън. Пожелавам на Вас и читателите Ви една успешна 2016 година!

 

 Митко Динушев

 

 

Коментари