Донка Михайлова: Тази година местната власт трябваше да решава сложно уравнение с много неизвестни – част 1


Каква беше за Вас изминалата 2020 година?

– Трудна година. Беляза я COVID-пандемията. Тази година местната власт трябваше да решава сложно уравнение с много неизвестни – как да създадем най-добрата организация за опазване здравето на троянци, как тези мерки да се съчетаят с щадящи бизнеса стъпки, какви преференции и подкрепа можем да окажем на работодателите, за да запазят работните места на хората, как да съхраним културния, спортния и социален живот в града, как да поддържаме духа на хората. Имахме много тревоги – ще стигне ли капацитетът на болниците да поеме бума от заболели, ще издържат ли лекарите и персонала, ще издържи ли общинският бюджет на намалелите приходи и рязко нараснали разходи, търсихме решения за работата на яслите, детските градини, млечна кухня, социален патронаж. Мисля, че въпреки липсата на опит и възможност за прогнозируемост в подобни кризи намерихме вярната формула, поне по отношение на първата фаза на пандемията. Трудностите, във връзка с втората фаза предстоят. Но не съм склонна като списание „Тайм“ просто да зачеркнем 2020 година. В годината се случиха и добри неща. Започнахме да осъществяваме най-важните проекти, които сме поставили пред себе си като цел за мандата. Приключваме годината с успешно темпо на проекта за изграждане на предварително третиране на отпадъците и компостираща инсталация. Започнахме изграждането на трета клетка на депото. Работим по проектирането на Многофункционална спортна зала. Реновирахме Полицията, детска ясла, продължи процесът на подобряване на обществената среда. Периодът на извънредното положение беше време, в което се концентрирахме в подготовка на важни за Троян проекти. Успяхме да получим финансиране за повишаване на енергийнната ефективност на десет нови многофамилни жилищни сгради, получаваме финансиране на три нови социални услуги, от които две в недостроената поликлиника, за ново парково пространство в „Лъгът“, на реконструкция на улици. С особено внимание се отнесохме към хората със социални затруднения. Издирихме всички самотноживеещи хора и днес Община Троян влиза, на практика почти ежедневно, в 800 жилища на най-бедните и живеещи в най-трудни условия възрастни хора, хора с увреждания, такива поставени под карантина, на които носим храна, лекарства, извършваме медико-социални услуги. За съжаление много често ние сме единствените, които влизат в тези домове.

Вие преболедувахте COVID-19. Как протече болестта при Вас?

– Продължително и трудно заболяване. Лекувах се 17 дни в Белодробна болница в Троян, сега се лекувам вкъщи и вече съм добре. Въпросът Ви е повод да изразя своята благодарност към персонала на Белодробната болница за професионалното отношение и загрижеността не само към мен, а и към всички болни, както и към работещите на първа линия в Общинската болница и в Спешна помощ.

Как би се отразило на община Троян и жителите на града, ако икономическата криза се задълбочи през новата година, каквито са прогнозите на редица икономисти?

– Анализите ни показват, че кризата ще се задълбочи, поне заради очакваната продължителност на здравната криза, която няма как да не рефлектира върху икономиката. Нашите впечатления са, че в настоящия момент проблемите, които срещат производствените фирми не са толкова тежки, колкото бяха в първата фаза. В ежедневен контакт съм с предприемачите и по-голямата част от тях имат договори със своите партньори за началото на 2021 г. По-сериозни трудности очевидно ще има пред туристическия бизнес, спрямо който ще предприемем и сериозни действия в съответствие с развитието на ситуацията. В момента готвим цялостна програма за подкрепа на работодателите. Целта е ясна – запазване в максимална степен на работните места. Първите стъпки вече ги извървяхме – отпадането на наемите на общинските помещения за периода на тяхното затваряне, не актуализирахме цените на наемите за 2021 г. в съответствие с ръста на минималната работна заплата, както е по наредба, намаляваме данъка на таксиметровия превоз, през 2021 годишните арендни вноски на отдадените под аренда земи от общинския поземлен фонд няма да се актуализират с изменение на ръста на минималната работна заплата. Безплатно предоставихме консултативни услуги на работодателите в микро- и малките фирми за кандидатстване за финансиране на проекти. Безплатно предоставяме електронни услуги. За съжаление се наложи едно, макар и умерено, увеличение на ТБО, без което не можахме да минем, но за сметка на това предстоят нови мерки за подкрепа. Обмисляме някои иновативни идеи, които скоро ще представим…

Следва продължение…

Коментари