Донка Михайлова: Ние стоим зад 1,3 млн. жители, които внасят данъците си в държавния бюджет и имат право на справедливост 


Червени кметове заплашиха да напуснат УС на Националното сдружение на общините в България заради непрозрачно разпределение на средства. Това обяви заместник-председателят на БСП Кирил Добрев, коментирайки,постановление на Министерския съвет от 19 декември, с което са били раздадени 146 млн. лв. на българските общини, предаде репортер на БГНЕС.

„Правителството отново без всякакви правила раздаде поредните 146 млн. лв., които да отидат в българските общини. Ако критерий за начин на раздаване на парите са последните местни избори, все си мисля, че БСП и нейните представители в местната власт бяха втора политическа сила. Начинът, по който бяха разпределени средствата са 98 млн. лв. за общини на ГЕРБ, 25 млн. – на ДПС, 17 млн. лв. на други общини и едва 4 млн. лв. на общини, управлявани от БСП”, заяви Добрев и добави, че правителството на „Борисов 3“ е раздало близо 550 млн. лв. на българските общини.

Зам.-председателят на БСП подчерта, че рекордьор са общини, управлявани от ГЕРБ с близо 400 млн. лева , следвани от финансовият партньор на ГЕРБ – ДПС с 95 млн. лв. Други общини са взели 48 млн. лв. и общини на БСП – 10 млн. лв. Добрев уточни, че за трети път повдигат тази тема като са дали и няколко сигнала за непрозрачното разпределение на тези средства.

Кметът на Троян и зам.-председател на Националното сдружение на общините в България Донка Михайлова, че не приемат средства от държавни бюджет да се разпределят към българските общини без ясни процедури и критерий. Михайлова посочи, че през 2017 г. са били раздадени повече от четвърт милиард без правила.

„Тези средства превишават 1,6 пъти средствата, предоставени от централния бюджет като капиталова субсидия, където все пак има правила. Септември месец с нарочно решение на УС по повод на предизвикана от нас информация в сдружението беше взето решение, че УС ще настоява за ясни процедури и критерии при разпределяне на средствата от републиканския бюджет. Броени месеци след това сме свидетели на поредното министерско постановление“, заяви Донка Михайлова и каза, че ако начинът на преразпределение на средства не се промени кметовете от БСП, които са 5-ма в УС на организацията на общините обмислят да го напуснат.

Тя припомни, че на среща с министъра на финансите е поискано за всички 265 български общини и за всички български граждани 110 млн. лв. за капиталова субсидия, от които 60 млн. лв. за общински пътища, но искането ни не беше прието.

Кирил Добрев добави, че се дават пари на общини, чиито кметове са следствени и даде пример с този на гр. Септември, където са дадени 2 млн. лева за ремонт на бул. „България“ в града и подчерта, че ГЕРБ е убил парламентарната държава, а по начина, по който работи днес, е на път да убие и местната власт.

„Наблюдаваме едно тотално обезличаване на НСОРБ. Или това сдружение, което е буквално символ на местната власт, ще бъде уважавано, или в противен случай обмислят напускането на Управителния съвет на сдружението. Да не ми излизат финансовият министър и министър-председателят, че кметовете на БСП нямали проекти затова не получавали финансиране. Над 150 са подадените проекти, които са получили 0 финансиране, от четирите постановления, които през тази година са раздавани“, каза Добрев.

Коментари