Донка Михайлова: Към момента няма данни за пребиваването на бежанци на територията на Община Троян


Във връзка със зачестилите терористични атентати в Европа, както и бежанската вълна, попитахме кмета на Община Троян г-жа Донка Михайлова следните неща:

– Има ли на територията на Община Троян бежанци?

– Към момента няма данни за пребиваването на бежанци на територията на Община Троян. РУ „Полиция“ гр. Троян и ръководството на Общината са в непрекъснат контакт. Макар и на този етап Троян да не е част от пътя, по който бежанците преминават през страната ни, се подхожда с необходимото внимание.

– Какви мерки (ако има такива) е предприела Община Троян за гарантиране на сигурността на гражданите от евентуални терористични атентати на територията на общината?

– Разбира се и в община Троян е повишена бдителността на РУ „Полиция“. Събитията от изминалите седмици, които оставиха белег върху Европа и света, дадоха отзвук и не са за подценяване. Особено внимание се обръща на охраната и контрола на местата с концентрация на повече хора като: обществени сгради, ж.п. гара, автогара, при провеждане на масови мероприятия.

При встъпването в длъжност на кметовете на населени места, бе проведена среща, на която още веднъж беше обърнато внимание от ръководствата на Полиция и Община, в ситуации, в които се установи пребиваването на подозрителни лица, както и при регистрирането на лица от чужд произход в къщи за гости и места за настаняване на териториите на населените места от община Троян, органите на реда да бъдат своевременно уведомявани.

– Какви действия бихте предприели, ако на територията на общината се появят нелегални бежанци?

– Темата за нелегалните бежанците не трябва да се омаловажава и подминава, дори от общини, които не са били засегнати от преминаването на бежанския поток.  Въпреки че Община Троян и РУ „Полиция“  Троян следят събитията, ако на територията на общината се появят нелегални бежанци, ще се отнесем с необходимата сериозност и адекватни действия.

Коментари