ДОНКА МИХАЙЛОВА, КОЯТО ПРЕОБРАЗЯВА ТРОЯН КЪМ ПО-ДОБРО В ИМЕТО НА СЪГРАЖДАНИТЕ СИ… ИСТИНСКА ТРОЯНКА! – ТРЕТА ЧАСТ


– Как върви подготовката за отбелязването на 150 години от обявяването на Троян за град?
– Напредваме. Създадохме организационен комитет за подготовката на празника. Той прие план за подготовка и работи за изпълнението му. Мисля, че празникът е повод да привлечем вниманието на хора от различни краища на България и света към Троян, да рекламираме предимствата ни. Намирам, че е важно повече троянци да са съпричастни към подготовката на празника, да се чувстват част от него. За мен един празник не е толкова празнична програма или сериозна подготовка, празникът е усещането на хората за него. А това се постига трудно. Ще посрещнем празника с нови инфраструктурни обекти – обновени знакови публични сгради, нов Малък пазар, кръгово кръстовище на АИР-а и мн. др. Вече имаме визия за рекламната кампания. Опряхме се на преобладаващото мнение на гражданите, които избраха вариант от две възможности. Кампанията е под мотото „150 причини да посетиш Троян“.

Предстои една емоционална за троянци година, която ще припомня защо да посетим за пръв път или да се завърнем в един 150 годишен град, с богата история, бит и култура.

– С Вас имахме разговор на тема фестивали. Троян е туристическа дестинация. Смятате ли, че Троян може да се развива като фестивален град? Има ли потенциал?
– Събитийният туризъм вече е част от туристическата физиономия на Троян. През последните години рязко се увеличи престоят на един турист на територията на общината. За четири години престоят нарасна от 1,5 дни на 2,16 дни престой (към 30.06.2017 г.).

Българският фестивал на сливата бе признат за един от най-добрите фестивали в Европа. Тазгодишното юбилейно 25-годишно издание, което ще се състои в Троян и в Орешак ще бъде особено атрактивно. Ще издам само част от програмата – Валя Балканска, Ансамбъл „Българе“, Графа, Ути Бъчваров с най-големия тиган, който сте виждали.

Убедена съм, че трябва да проявяваме настойчиви усилия за утвърждаване на интересни събития в националния културен календар. Предприемачи са ми признавали, че оборотите които реализират по време на Фестивала на сливата им компенсират трудните зимни месеци. Търговските обекти вдигат оборотите си с пъти. Вече са заети почти всички места в хотелите. Утвърждават се Джулая, Рок Академията. Балканският фестивал също привлича много хора.

– Къде ще бъдете на 31 август в 20:00 часа?
– Мисля, че тогава се открива Фестивал на балканската музика и кухня. Трудно мога да се определя като фен на музиката, която доминира на фестивала. На много места в страната аналогичен тип събития събират публика. Надявам се, повече троянски предприемачи да реализират приходи от присъствието на тази публика в общината. Мисля, че трябва да намерим добрия баланс между стила на събитието, икономическия интерес на общината и атрактивността му за широката публика. С тази амбиция Община Троян реши да удовлетвори частично искането на Сдружение „Младежта на Троян в действие“ за да подпомогне тазгодишното събитие.  Интересно ми е да видя дали ще се получи.

Коментари