Джейхан Ибрямов: Проблемът в ловешката болница не е само финансов…


Джейхан Ибрямов
Джейхан Ибрямов

– Как ще коментирате изминалата политическа година?

– Изминалата политическа сесия може да се охарактеризира като загубена за държавата година.Tова управление се отличи със забелижителната си способност да прелива от пусто в празно. Реално се взима някакво решение, появява се съпротива срещу него, следва отмяна и се взима друго решение – отново съпротива от определени кръгове и така пак сме в изходна позиция. Това епреливане от пустов празно. Могат да се посочат и примери: проблемът с лекарствата,  казусът със значимите за българската авиация изтребители, наскоро нашумелият казус с втория лифт в Банско и т.н. Всъщност имаме едно нищо правене. Липсват реформи, липсва визия за управление, липсват умения за взимане на решения.

– Предстои внасянето на ВОТ НА НЕДОВЕРИЕ. Смятате ли, че коалиционното правителство се е изчерпило?

–  Вотът на недоверие е последица от цялостната политика на правителството. Вотът на недоверие е политическа необходимост. Затова няма значение коя ще е сферата на дебатиране. Във всички сфери е еднои също. Целта не е сваляне на правителството, а да се покаже неспособността му да взима адекватни решения и липсата на визия за развитие на страната. В момента правителството е като презряла круша, чака се да падне само. Защото правителството няма умението и смелостта да взима ясни и категорични решения. Премиерът дори е абдикирал от задълженията си и се занимава с външна политика. Категорично заявявам –  това коалиционно правителство е мъртво родено.

– Какво е Вашето виждане за решаване на проблема с ловешката болница?

– Има дълбок погрешен подход по принцип в здравеопазването. Ако не греша това е 14 министър на здравеопазването, т.е. те имат мандат от година и половина. Изредиха се много личности – от много добри специалисти до случайно попаднали. Нито едните, нито другите се справиха. Следователно проблемът е в подхода, модела. На здравеопазването не може да се гледа само като на търговско предприятие. Здравето не е обект на търговска дейност. В този смисъл подходът трябва да се промени и да се обърне внимание на социалната значимост на дейността. Специално внимание заслужава първичната помощ. И според мен проблемът в ловешката болница не е само финансов. И ако екипът управляващ болницата е качествен,то държавната политика е неадекватна в подхода. Но определено е недопустимо областен център да остане без работеща болница.  

–  Турският президент Ердоган заяви в интервю за гръцки вестник, че трябва да се ревизира Договора от Лозана от 1923 година, в който включително се уреждат границите на новата Турска република с Гърция, България. Как ще коментирате това скандално изказване на Ердоган?

– Това, което направи Ердоган с договора от Лозана е същото, което направиха националистите в България с договора от Ньой, т.нар.“Български марш”. Парижкият мирен договор от 1947 година установява границите на Европа и Балаканите такива, каквито са. Всеки опит за неговото преразглеждане е изключително опасно. На тези територии в Гърция, в които сега живеят мюсюлмани, са живяли древни гърци, преди тях други,и траки и т.н. Няма територия,  която да е заплюта от един народ. Затова ние говорим за гражданска нация, особено на Балканите. Може ли някой да каже след 100-200-300 години кой ще населява тези територии, Балканите? Ние живеем в мултикултурна общност. Характерен за България е Българският етнически модел, който трябва да стане водещ процес и на Балканите, а защо не и в Обединена Европа.

– Защо вие наричате Обединените патриоти – националисти?

– Защото има огромна разлика между двете понятия. Патриот е всеки, който обича родното си място, Родината си. Децата ми са родени в София, знаят турски, говорят български език като всички български граждани, учат иврит в еврейскто училище и посещават курсове по английски. Етнически се самоопределят като турци, но национално са български граждани. Естествено, че те обичат повече София, отколкото Истанбул, където живеят техните братовчеди. Това не значи, че те мразят Истанбул, а братовчедите им пък София. Те са емоционално свързани с България, а техните братовчеди с Турция. Всички можеха да бъдат обвързани с България ако не беше Възродителния процес. Това е Патриотизмът. Национализмът е съвсем различно, нещо друго. Той фаворизира една нация пред друга нация, един етнос пред друг етнос. Ако си турчин значи си по- малко ценен. Ти си циганин – ти си крайно ниско ценен. Това е глупаво. Кмет на Лондон е етнически пакистанец, но е кмет на англичани и то добър кмет. Кмет на Ню Йорк доскоро беше евреин, един от най-добрите кметове в света. Етническата и религиозната същност на един човек не определят неговите способности и качества. А точно обратна е тезата на националистите. Сега вие преценете кое е по-хубаво- да бъдеш патриот или да бъдеш националист.

– Какво ще пожелаете на нашите читатели по случай Коледа и Нова година?

– На  читателите на „Троян прес“ пожелавам много здраве и берекет през Новата година и нека не забравят, че всеки един от нас може да промени мястото, в което живее към по-добро бидейки активен гражданин. Нека топлината в домовете ви по време на празниците сгрява душите ви цяла година.

Коментари