Деси Цонева-Световна вецешампионка по самбо


Миналата седмица се проведе световно първенство за юноши и девойки до 18г., както и младежи и девойки в Плоещ, Румъния.
На състезанието участваха 374 състезатели, представящи 30 държави от целия свят. Всяка страна бе изпратила най-добрите си спортисти, надявайки се да се върне с медал.
desi3За наша голяма гордост, България се нареди сред страните, имащи състезател на почетната стълбичка. Един от успехите бе дело на Десислава Цонева – сребро в категория 68 кг. при девойките.
Деси, която вече има 5 медала на големи първенства, за пореден път доказа, че мястото  им е сред най-добрите в света в този спорт. Отличното представяне на нашата състезателка не.само затвърди традициите на троянската школа, но доказа, че в Троян растат деца със силен дух и потенциал, които поставят града на световната карта в този спорт.
Като пример ще дам това, което Деси сподели след награждаването: „председателят на грузинската федерация, който е и треньор, при награждаването похвали клуба за представянето по време на шампионата.“
Това освен показателно за свършената до момента за Десислава работа, то е и една отлична награда за мен като треньор, водещ отбор от родния ми град. А Троян се е оказал не чак толкова на световно равнище…
С тази надпревара състезанията от такъв ранг за изявените ни състезатели завършиха, а сега е време за подготовка за състезателната 2017г.
През годината Добромир Калистерски успя да се пребори за единия от общо два медала, които страната ни има през годината от Европейската купа по джудо. Изабела Христова пък от своя страна стъпи на европейския връх в самбото и завоюва бронз на Балканиадата по джудо. Десислава Цонева донесе сребърен медал от първенството на Стария  континент, а преди дни стана световна вицешампионка по самбо.
Състезателите ни извоюваха 20 шампионски титли и още десетки медали от шампионатите на България.
Всичко това ние сами не можем да постигнем, затова тук е мястото да благодаря на тези, които ни помогнаха през годината, въпреки че мисля, че те не са изненада за никого. Троянските фирми „Калинел“ и „Рикостил“, както и г-н Александър Петров и Община Троян, спомогнаха за тези успехи на клуба.
Въпреки това, постигнатото през годината мисля, че може да бъде дори подобрено през идната 2017-та година. Надявам се да се доразвием и да имаме още повече поводи за радост.
Тази събота клубът ни с помощта на Община Троян организира поредния традиционен турнир по джудо за деца и юноши, който тази година е свързан и с честването на 20 години от развиване на спорта джудо в нашия град.
ЗАПОВЯДАЙТЕ – ЗА НАС ЩЕ БЪДЕ ЧЕСТ!

Николай МАТЕВ

Коментари