Десислава Хаджийска от СОУ „Васил Левски“ – Троян спечели конкурса на евродепутата Мария Габриел


Десислава Хаджийска от 12 б клас спечели пътуване до Брюксел в седмия национален конкурс, организиран от зам.-председателя на Групата на ЕНП в Европейския парламент Мария Габриел. Тазгодишното издание на конкурса беше посветено на актуалната тема за миграцията.
Десислава участва в раздела за мултимедийна презентация на тема „Миграцията към Европа: можем ли да превърнем предизвикателствата във възможности?”. Въпреки трудността на темата, тя, подкрепена от ръководителя си Цветлина Митева, доказа високата си информираност за актуалните проблеми на съвременността и демонстрира ИТ- умения да покаже по атрактивен начин знанията си.
В ученическото съревнование се включиха 140 ученици от 8 до 12 клас. Първата категория участници 8-9 клас писаха есе на тема „Лицата на миграцията”, а учениците 10-12 клас изработваха мултимедийна презентация на тема „Миграцията към Европа: можем ли да превърнем предизвикателствата във възможности?” Творбите на участниците в конкурса оценяваше авторитетно жури в състав: Мария Габриел, Радослав Стаменков-ръководител на Мисията на Международната организация по миграция в България, доц. д-р Анна Кръстева-директор на Центъра за европейски бежански, миграционни и етнически изследвания, Надя Барух – директор и главен редактор на националното издателство за образование и наука към МОН „Аз Буки” и доц. д-р Николай Попов от катедра „Международно право и международни отношения” в Югозападен университет „Неофит Рилски”.
По време на официалната церемония по награждаването Мария Габриел сподели: „Голямо постижение е смелостта на учениците да дадат отговори на предизвикателствата, свързани с миграцията, да дадат идеи за решения и потърсят онези човешки добродетели, които позволяват да защитаваме европейската и българската ни идентичност. Техните разсъждения отразяват сериозните въпроси, които дискутираме и в Европейския парламент. Те критикуват, съветват, подкрепят, отправят послания за солидарност. Включвайки се в конкурса, учениците показаха колко е важна повишената информираност по темата за миграцията – само познавайки нейните измерения и специфики, можем да имаме обективно мнение.“
Да не забравяме, че Десислава беше част и от отбора на СОУ „Васил Левски“, победил в регионалното състезание „Евроскола“ в гр. Враца през ноември 2014. С тази своя победа отборът спечели квота за 24 ученици от училището ни, които посетиха Европейския парламент в Страсбург през януари 2015 г. Деси беше евродепутат за един ден там.

Коментари