Ден за размисъл преди местния вот в неделя


Не се допуска предизборна агитация

Днес е ден за размисъл преди местния вот – не е позволено да се извършва предизборна агитация. Съгласно Изборния кодекс не разрешено в този ден да се публикуват данни от социологически проучвания, от допитвания до общественото мнение, както и от Екзитпол за резултатите и нагласите на избирателите за подкрепа на определена партия, коалиция, местна коалиция или независим кандидат до приключването на изборния ден до 20.00 часа на 27 октомври.

За участие в местните избори в ЦИК регистрираните партии и коалиции са общо 66 – 59 партии и 7 коалиции. Кандидатите за кмет на Столична община са 20, с 34 кандидатски листи за общински съветници, от които 3 независими кандидати и 1 014 кандидата на останалите листи. Кандидатите за кметовете на райони в София са 343, като всеки район има до 18 кандидата за кмет на района, а кандидатите за кметове на кметства са 93.

В изборите за общински съветници и кметове, право на глас имат хората с българско гражданство, навършили 18 години. Имат регистрация по постоянен и настоящ адрес на територията на страната към 26-ти април 2019-та. Които не са под запрещение и не изтърпяват наказание лишаване от свобода. С последни разяснения, в студиото е говорителят на Централната Избирателна Комисия Александър Андреев.

Коментари