Двуличните грантово зависими медии се изобличиха сами!


Внесеният тази седмица от Делян Пеевски и още трима депутати от ДПС законопроект за изменение и допълнение на Закона за задължително депозиране на печатни и други произведения, предизвика небивала паника всред грантово зависимите медии на скандалния бизнесмен Иво Прокопиев – „Капитал“ и „Дневник“ и присъружните му издания „Медиапул“, „Клуб Зет“ и вестник „Сега“.  

От години изданията на Прокопиев и бившата говорителка на Иван Костов Стояна Георгиева – „Медиапул“ се издържат напълно непазарно, предимно от щедрите милиони, които им дават „Америка за България“ и „Отворено общество“ на Джордж Сорос, но иначе тръбят на всеослушание колко са „независими“, „морални“, „честни“ и „почтени“. Също толкова „независими“ са и изданията на Огнян Донев – „Клуб Зет“ и Сашо Дончев – „Сега“, които споменатите бизнесмени с бели якички, финансират изцяло с пари от другите си бизнеси във фармацията и газовите доставки.      Всички останали медии в България, според същите двулични глашатаи, били несвободни, зависими, с непрозрачна собственост, жълто-кафяви, източници на фалшиви новини и прочие – изобщо, пример как не трябва да се прави журналистика. Всички други, но не и те.

Манипулациите им на тази тема отдавна преминаха всякакви граници, нещо повече, постоянно се използват за дискредитиране на медийната среда в България, пишат се доноси и фалшиви новини до европейски институции, организират се пресконференции, създават се лицемерни „Бели книги“ и прочие мероприятия. Но всичко това са думи, само празни думи, защото тези „борци“ за медийна свобода нито са „бели“, нито „честни“, нито „обективни“, а още по- малко „независими“.

И когато Пеевски внесе законопроекта, който да осветли финансирането на всички медии и тяхната собственост – което е нормална практика по света и истинска гаранция за прозрачност и чистота на информационната среда, както се случва? Именно медиите, които уж са си поставили за цел медиите в България да са на светло, реват сега с цяло гърло. Защото докато те говорят празни думи и се опитват да оплюят всеки различен от тях, Пеевски действа. Защото хората казват – по делата ще ги познаете, а не по празнословието… виж още

Коментари