Две полицейски операции се провеждат на територията на страната


По повод членството на България в европейската мрежа на службите на пътна полиция – TISPOL, за времето от 15.02.2016 г. до 21.02.2016 г. на територията на всички държави членки ще се извършват засилени проверки над товарните автомобили и автобусите. Такъв вид операции се провеждат често поради факта, че при възникване на тежко ПТП с участието на товарни автомобили, последиците и броя на убитите и ранените е значително по-голям в сравнение с другите тежки пътни произшествия. Основните причини за възникване на такъв род инциденти са неспазване времето за почивка от водачите, превишенията на скоростта, употребата на алкохол и упойващи вещества, превоз на необезопасени товари, както и претоварването на автомобилите.

От началото на тази седмица до края на м. февруари пътните полицаи в цялата страна ще извършват масови проверки за винетни стикери. Полицейските действия са синхронизирани с местните структури на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, както и на мобилните групи на Агенция „Пътна инфраструктура“.
МВР напомня на гражданите , че винетната такса се заплаща от собственика или ползвателя на пътното превозно средство след деклариране на регистрационния му номер.
Винетката се състои от две части. Първата част е оформена за еднократно залепване в долния десен ъгъл на вътрешната страна на предното стъкло на пътното превозно средство (ППС) и е осигурена срещу фалшифициране със защитни знаци. Тя има и предназначението да удостоверява плащането на винетната такса пред контролните органи.
Водачът е длъжен да предоставя при необходимост валиден документ, доказващ купуването на винетката. А в случай на кражба на винетката или счупване на предното стъкло допълнителните документи към нея ще помогнат на потърпевшите.

Източник: lukovit-news.com

Коментари