Две НПО-та в отговор на атаката на ССБ срещу Гешев: Силен главен прокурор е заплаха за корупционните мрежи в съдебната система


Неправителствените организации Център за приложно-правни изслевания и практитки и Диалог за правосъдие са изпратили до Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) остро писмо, в което се противопоставят на поредните опити на политизирания Съюз на съдиите в България (ССБ) и присъединилите се към тях адвокати от Пловдив да дискредитират държавното обвинение и да смажат неговата независимост. От двете организации подчертават, че искането за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев от съдии и адвокати е пряка намеса в независмостта на прокуратурата, но и на самия ВСС. Те определеят и действията на ССБ като политически и са категорични, че това явно противоречи на Конституцията.

„Не е случайна тази симбиоза на исканията на ССБ и адвокатити от Пловдив. Като най-голямата организирана общност, ССБ трупа влияние несъвместимо с целите на правосъдието .Опитва се да влияе на кадровите решения  на ВСС, особено когато касае съюзни членове. В тази връзка с поглед назад, не е трудно да се прогнозира бъдещата  активността на ССБ в предстоящите във времето  конкурси за адинистративни ръководите. Тези административни длъжности концентрират власт и информация и именно затова  бяхме свидетели на засилена активност от ССБ на протестите за избор на председател на ВКС, СГС и САС, в които  кандидати бяха техни съюзни членове“, пишат от двете организации до ВСС и призовават кадровиците да не се поддават на политическия натиск.

Ето и пълния текст на писмото на организациите Център за приложно-правни изслевания и практитки и Диалог за правосъдие:

Уважаеми членове на ВСС,

Във връзка с безпрецедентното  искане на неправителствената организация „Съюз на съдиите в България“ (ССБ) за отстраняване от длъжност  на главния прокурор на РБ, с което се присъединяват към политическите искания на протеста в България, настояваме да го оцените като грубо нарушение на чл. 12 от Конституцията на РБ, съгласно който сдруженията на гражданите нямат право да развиват политическа дейност.

Атаките на ССБ срещу главните прокурори на България не са от вчера. В историята останаха опитите за поругаване на честта и достойнството на г-н Иван Татарчев, г-н Никола Филчев, Сотир Цацаров и сега на г-н Иван Гешев. Явно целта не е личността, а фигурата на главен прокурор. Корупция има освен в наказателното, и в гражданското, търговското и административно правосъдие. Силен главен прокурор е заплаха за корупционните мрежи в съдебната система.

ССБ умело жонглира с фактите и обвинява  Иван Гешев в действия срещу опозицията като пропуска делата срещу управляващите.

Едно от обвиненията е за разпространяване на информация по неприключили дела,  но италианският и френският НПК също позволяват информиране на обществото,

Уважаеми членове на ВСС, искането на ССБ бе заявено в деня на поредния политически натиск на протеста срещу правителството и Главния прокурор на РБ  – писмо  на  123 интелектуалци, което се превърна в част от програмата на протеста, осъществяващ пълзящ преврат в България. Към видимата организирана атака срещу главния прокурор на РБ се присъединили  граждани от Варна, а днес адвокати от Пловдив.

Оценката, че  ССБ се е превърнала в политически играч не е наша. Споделяме публично заявеното  мнение на уважаван съдия от ВКС и конституционене съдия на форум на магистрати.

Искането на ССБ и присъдружните им граждани и адвокати е грубо вмешателство в работата на Висшия съдебен съвет на РБ  и българската прокуратура. Припомняме  Ви, че именно  ССБ  имаше водеша роля  за разделяне на ВСС, за да  се раздели дейността на съда от тази на ПРБ. Противно на тази активност в разделението на съдийската от  прокурорската  магистратска общност, с писмото си ССБ  не само подкрепя  политическия протест, но  се опитва да налагат диктат на ВСС  и да се вмесва в работата на ПРБ.

Не е случайна тази симбиоза на исканията на ССБ и адвокатити от Пловдив. Като най-голямата организирана общност, ССБ трупа влияние несъвместимо с целите на правосъдието .Опитва се да влияе на кадровите решения  на ВСС, особено когато касае съюзни членове. В тази връзка с поглед назад, не е трудно да се прогнозира бъдещата  активността на ССБ в предстоящите във времето  конкурси за адинистративни ръководите. Тези административни длъжности концентрират власт и информация и именно затова  бяхме свидетели на засилена активност от ССБ на протестите за избор на председател на ВКС, СГС и САС, в които  кандидати бяха техни съюзни членове.

Уважаеми членове на ВСС, ако ССБ действително е радетел на върховенството на закона в РБ , необяснимо за нас е защо подминава  публично известни отклонения от правото в дейността на ВКС.

Скандален пример затова е заседанието на ОС на ГК на ВКС по ТД 1/2016г. относно ЗОПДНПИ, което противно на всички процесуални правила, бе ръководено от председателя на ВКС по време, когато той лично беше в съдебна процедура пред Административен съд-София срещу  държавния орган – КОНПИ, прилагащ  закона, предмет на делото.

На 19.03.2020г. с  решението си № С- 234/2018 г. Съдът на ЕС разби на пух и прах ТР 1/2016г.и дефакто обезсили действието му.

Като игнорираме звучният шамар на СЕС, остава въпросът  за цената на подобни отклонения от правото, която е стотици спрени и прекратени дела, отнети конфискационни права на държавата и разходи за нейна сметка .

Уважаеми членове на ВСС, тогава /2018г./ вие замълчахте и отминахте без реакция факта, че нито един процесуален закон в РБ  не позволява на нито един  магистрат, а бил той и предсетател на ВКС, да участва и решава дело на свой противник, от което има пряк интерес.

Писмото на ССБ и присъдружните граждани и адвокати  разбираемо не включва проблеми на съда и още по-очевидно, когато касаят председателя на ВКС.

Центърът за приложно-правни изслевания и практитки и Диалог за правосъдие  Ви напомня, че проблемите в съда не са нито по-малко, нито по-маловажни от тези в прокуратурата и Ваше задължение е да ги оценявате по важност, а не с оглед упражнявания натиск от ССБ.

В заключение Ви напомняме, че при разследването на мафията италианските магистрати  Джовани Фалконе и Паоло Борселино  през 1992 г. заплатиха с живота си. Присъдата на виновните  бе произнесена вчера  като закъсня с 28 години.

Да си прокурор и да започнеш разследване срешу мафията/олигархията е риск, който българският главен прокурор Иван Гешев пое.

Гореизброените писания са гумени куршуми срещу Иван Гешев. В битката с  престъпния свят прокурорът стои лице в лице  и освен личен риск поема и риск за  живота на семейстото си и близките си, последиците, от които са с непосредствен, средносрочен и дългосрочен резултат. Българските прокурори  и лично главният прокурор заслужават Вашата подкрепа и гаранции за еднакво и точно приложение на закона, без значение за имотното състояние на извършителите.

Уважаеми членове на ВСС, не забравяйте, че на площада сред мирно протестиращите  граждани са и адвокатите на подсъдимите и обвиняеми олигарси и техният глас е най-силен.

Коментари