Двама министри и комисията по икономика и туризъм доведе Иван Миховски в Троян


Двама министри – на икономиката Емил Караниколов и на туризма Николина Ангелкова, както и цялата Комисия по икономическа политика и туризъм доведе народният представител Иван Миховски в Троян. Поканата към колегите си за провеждане на изнесено заседание той отправи преди време. Каквото и да си говорим в София, каквито и статистики да четем и умуваме, срещата с хората и коментиране на реалните им проблеми е по-важно. Така аргументира желанието си за провеждането на форума в родния му град Миховски, който благодари на председателя на икономическата комисия Петър Кънев, подкрепил идеята.

Заседанието на комисията се проведе в зала на Националното изложение на художествените занаяти в Орешак, а преди това министри и народни представители представиха работата си пред бизнеса на Троян и изслушаха техните въпроси.

Културно-историческият и балнеотуризмът заедно с морския и зимния са сред основните акценти в нашата маркетингова и рекламна политика. Само така можем да популяризираме огромното културно наследство, което притежава България, и да разширим крилата на сезоните. Това заяви в Троян министърът на туризма Николина Ангелкова.

Министър Ангелкова подчерта, че само с общи усилия можем да оползотворим огромното природно и културно наследство, с което разполага страната ни, и особено богатството от минерални извори. Тя припомни, че Министерството разработи осем културно-исторически дестинации, които ще се надградят с нови обекти, включително и от община Троян. По думите на министъра съвместно с бизнеса ще бъдат създадени балнео и СПА маршрути. Те ще популяризират възможностите на общините в уелнес туризма и ще допълнят културно-историческите дестинации. Така продължаваме да надграждаме регистъра на туристическите атракции, към който ще се прибавят и многобройните фестивални прояви в страната ни, допълни министър Ангелкова.

Тя акцентира още, че министерството не спира да работи по намаляване на административната тежест за бизнеса. С промените в Закона за туризма ще отпадне част от документите за регистрация на местата за настаняване или ще бъде осигурявана по служебен път. Имаме идея да отпадне и прекатегоризирането на обектите на всеки пет години, но същевременно ще се засилят проверките по места, подчерта още Николина Ангелкова и анонсира, че предстои да се създаде инспекторат към министерството, който ще следи за съответствието на туристическите обекти към нормативните изисквания и ще налага санкции.

Призовавам местните управи в област Ловеч да се присъединят към билборд кампанията на Министерството на туризма за насърчаване на вътрешния туризъм, в която една община рекламира други. Тя обясни също, че съвместно с Руската федерация министерството работи по създаването на съвместни религиозни и поклоннически маршрути в нашата страна. Ангелкова призова местната власт по места към повече активност за тяхната реализация и обърна внимание, че тече формирането на организациите за управление на туристическите райони. От вашата активност зависи тяхното по-бързо създаване. Вече са учредени две такива структури – за район Родопи и Северно Черноморие със седалище във Варна, предстои да се създаде организация и в Бургас, допълни министър Ангелкова, която участва и в заседанието на парламентарната комисия.

Както разбирам, проблемите, които се поставят на Икономическия съвет, са и вашите проблеми – това са административните тежести, работната сила и инфраструктурата. Както знаете, те са приоритет и на българското правителство – премахване на административните тежести с цел облекчаване процедурите, с които са спестим време и разходи на бизнеса и гражданите. Ние вече сме направили анализ – предоставяме 187 услуги, от тях успяхме да редуцираме 113 услуги, специално таксите в патентното ведомство са намалени между 10 и 50 %, за 14 административни услуги няма да се искат документи от гражданите, като 8 от тях бяха напълно премахнати, обясни пред работодателите министърът на икономиката Емил Караниколов.

Той подчерта, че малкият и средният бизнес е приоритет за държавата. Предвиждаме връщане на регионалните звена на изпълнителната агенция за малки и средни предприятия, за да може да са близо до вас и да работите заедно. Връщаме и регионалните звена по ОП „Конкурентоспособност”, за да ви обучават и предоставят навреме и конкретна информация как се кандидатства и какви процедури се пускат, обясни още Караниколов и поясни, че се работи за облекчаване на административните тежести по тази програма, за да стане така, вие – бизнесът, да можете да кандидатствате по-лесно, а не с този огромен обем от документи. В тази връзка предвиждаме въвеждане на ваучерна система, за да може да кандидатствате по „Конкурентоспособност” с два документа, а не с 40, както е досега, каза още министърът на икономиката.

По думите на Караниколов вече се обсъждат и мерки за работната сила – въвеждането на дуално обучение, внасяне на кадри – българи, от българските малцинства, както и тези, които в последните 20 години напуснаха родината ни, за да се реши проблемът и с липсата на работна ръка.

След срещата с бизнеса и редовното заседание на Комисията по икономическа политика и туризъм, министри и народни представители се срещнаха с Велички епископ Сионий в Троянския манастир, който благослови начинанията им, помоли се за мир и благополучие, показа им направеното в Светата обител и ги призова да мислят и работят за България и нашия край.

Коментари