Данчо Катаджията с нови обвинения


Тази седмица „Неделята на NOVA“ показваме втората част от разследването за полицая от Ловеч. Преди седмица Ви разказахме как полицейски служител живее в лукс на ръба на закона. Йордан Петков, известен като Данчо Катаджията, твърди, че е невинен по всички обвинения. А те са: укриване на доходи и контрабанда на цигари, принуда и търговия с влияние, пране на пари и данъчни престъпления. Заради екипа на NOVA се сдоби и с още две. От миналата седмица до днес получихме сигнали, че някой пази полицая и му разпъва чадър. Тина Ивайлова и Мартин Георгиев провериха дали това наистина е така.

„Виждам, че ме наредихте до Васил Божков и до Румен Радев, впечатлен съм. Може да ме намерите, след като приключат офанзивите, доста неща имам да ви кажа“, каза Данчо Катаджията.

Вече ви разказахме как полицаят Йордан Петков живее в лукс на ръба на закона. Попитахме директора на ОДМВР – Ловеч Милен Маринов как ще коментира демонстрацията на финансово положение и средства от страна на Данчо Катаджията. „Не мога да коментирам това. Това по всички тези казуси не ми се вижда никак добре. Учуден съм, определено съм учуден от това последното“, каза той.

Показахме ви имотите, които притежава и скъпите автомобили, които шофира.

Запитан каква заплата получава Данчо Катаджията, Милен Маринов отговори: „Не мога да Ви кажа. Всички служители подават декларации за имотно състояние и доходи. Аз не се запознавам с тях, защото не е в моите правомощия“.

Разказахме Ви как са придобити два от цеховете на Данчо Катаджията. „Моята база я купи на безценица. Прецака ме жестоко и то с частния съдебен. Той я купи за 126 000 лева. Аз в петък вечерта научавам от мой човек случайно и звъня в кантората и ми казват, че той е продаден. От милионер се превърнах в мишка, защото реално човекът краде. Той е крадец“, коментира бивш собственик на единия цех.

„Йордан Петков ми поиска 10 000 лева подкуп да се откажа от едно помещение в Дойренци. От други приятели съм чувал, че е масова практика при него да ходи по търгове и да изнудва хората за пари. Сега понеже не му давам парите и той закупи помещение за 109 000 лева“, каза мъж, който работи под наем в другия цех.

Показахме ви и язовира в село Дренов. Попитахме Милен Маринов дали знае, че Данчо има язовир. Той отрече. 

Социалните мрежи прегряха заради публикувани два клипа с участието на Йордан Петков.

„Възмутих се. Ако беше някой човек от нашето обкръжение от клира, аз бих се занимавал с него, но не е и не попада под моите правомощия. Ще даде обяснение, ще бъде наказан. Това излага града“, коментира митрополит Гавриил.

За тези два случая Йордан Петков не е наказан. Сред разследването ни започнаха нови проверки, а братът на Данчо Катаджията бе задържан и срещу него е образувано досъдебно производство заради тази случка:

Още едно досъдебно производство е назначено и заради липсата на реакция от страна на полицията в Ловеч след случилото се.

Докато сме на терен екипите ни се засичат с тези на Дирекция „Вътрешна сигурност към МВР“. Разбираме, че от няколко месеца те проверяват имотното състояние на Йордан Петков и укривал ли е доходи полицаят, повишен в инспектор пета степен.

Запитан с какво друго, освен, че е полицай, се занимава синът му, бащата на Йордан Петков – Костадин Петков коментира: „Има фирма в Ловеч, произвеждаме механизми за мебели. Има заплата, заеми, кредити“.

Разбираме, че по време на претърсванията в имотите на Данчо Катаджията разследващите са открили доказателства по досъдебно производство. Получаваме сигнали също, че Йордан Петков е осигурявал „такса спокойствие“ на бизнесмени, за да могат да шофират необезпокоявани и с каквато скорост искат по определен маршрут. Такива хора има, но не желаят да говорят пред камерата ни.

„Невинен съм по всяко едно обвинение“, твърди Йордан Петков.

Разбираме, че Йордан Петков не се е притеснил от проверките на „Вътрешна сигурност”. Той дори е заснел с телефон обиска на дома му и го е изпратил на свои приятели. Не знаем дали отново във Viber групата, на която е администратор.

Комуникацията със снимки явно работи добре сред полицаите в Ловеч. Разбрахме го и ние след като бяхме спрени за проверка, инициирана от Данчо Катаджията.

Попитахме Данчо Катаджията защо се е обадил на плевенските полицаи да ни проверят документите. „Имах силни притеснения за живота и здравето си, нееднократно съм заплашван от граждани на Ловеч“, каза той. 

Коментари