Г-н Красимир Каракачанов – зам.-министър председател на обществения ред и сигурност и министър на отбраната откри изложба на тема ,,Кан Тервел – спасителят на Европа от исляма“ в Тетевен Featured


На 24 май 2018 г. преди провеждането на тържествената заря – проверка, посветена на 142 годишнина от Епилога на Априлското въстание и гибелта на войводата Георги Бенковски в Тетевен, Г-н Красимир Каракачанов – зам.-министър председател на обществения ред и сигурност и министър на отбраната и д-р Мадлена Бояджиева – Кмет на Община Тетевен откриха изложба на тема ,,Кан Тервел – спасителят на Европа от исляма“. Сред гостите на откриването бяха г-н Иван Миховски – Народен представител, г-н Георги Терзийски – Областен управител на Област Ловеч, г-н Бойко Падарски – зам.-областен управител на Област Ловеч, Полковник Петър Банков – Командир на Военновъздушна учебна база ,,Георги Бенковски“ Долна Митрополия, г-жа Мария Стойчева – Председател на ОбС Тетевен, г -н Борис Врабевски – зам.-кмет на Община Тетевен и г-н Тони Стоев – зам.-кмет на Община Тетевен. Това е първата изложба от поредицата предстоящи мероприятия, посветени на 1300 годишнината от победата над арабите, която се проведе със съдействието на Националния комитет по честванията и нашия съгражданин Димитър Димитров.

Българският кан Тервел, известен и като Св. Крал Тривелий и Преподобний Св. Теоктист, е пример за служещите му воини и заедно отстояват християнската същност и обезпечават християнското бъдеще на Европа преди 1300 години. За пазителя на балканските граници патриарх Никифор пише :,,На владетеля на българите Тервел…Юстиниян изразява голяма почит…провъзгласява го за цезар…и народа коленичи и пред двамата.“ По време на битката при Босфора, останала като най – съкрушителното поражение в мюсюлманската история, водеща до своеобразно европейско обединяване, именно Тервел е дейният препъникамък. Една наистина интересна личност в българската история. Прекрасен дипломат, стратег и съзидател. Той е единственият български и първият въобще човек извън Византийската империя, който получава титлата „кесар”, която е втора в империята и запазена за престолонаследника, направила българския владетел практически равен на василевса.

Нашата България се превръща във водеща европейска сила и втори образователен център.

До изложбата, посветена на кан Тервел беше изложена и изложба на тема ,,Светът за българския воин“.

Коментари