Гръмотевици и градушки в края на месеца


Прах от Африка в следващите два дни

Денят ще е слънчев и топъл. Вятърът ще бъде най-осезаем в централните части на Южна България, където скоростта на поривите ще достига 40 километра в час. Слаба вероятност от валежи в най-западните райони в късния следобед и вечерта. Температурите след обяд – между 28 и 33 градуса.

В планините ще се заоблачи в следобедните часове с вероятност за слаби валежи с гръмотевици. Температурите през деня – от 14 градуса по високите части до 22 градуса в ниското. Около крайбрежието ще е слънчево с температура в интервала 22-25 градуса.

През седмицата страната ни ще попадне под влиянието на зона с ниско атмосферно налягане. Очакваме студен атмосферен фронт да премине от запад на изток от четвъртък нататък. През втората половина на седмицата времето ще е с валежи, гръмотевици и градушки, които ще са по-интензивни в Западна и Централна България. Дневните температури до сряда ще са високи, но след това ще паднат с няколко градуса и през почивните дни ще се колебаят около 23-24 градуса.

В следващите два дни отново има пренос на прах от Северна Африка над Балканите. Това показват измерванията на гръцките метеоролози. Днес неговата концентрация е най-значителна и то предимно в западната половина на страната. Очакваме облакът да се изтегли на изток до четвъртък.

Коментари