ГОРЕЩО! Фермери от област Ловеч скочиха на министър Танева


Публикуваме отворено писмо от група фермери до министъра на земеделието храните и горите г-жа Десислава Танева:

ДО
ДЕСИСЛАВА ТАНЕВА
МИНИСТЪР НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО ХРАНИТЕ И ГОРИТЕ

ОТВОРЕНО ПИСМО

от група Фермери от регион Плевен, Габрово, Ловеч, Троян, Русе, Пловдив, Ямбол, Сливен и други

ГОСПОЖО ТАНЕВА,

Пишем Ви, група фермери сериозно възмутени от така наречени „Борци за свобода“, които се борят уж за благоденствието на българските фермери. Същите „Патриоти“, не защитават в същност фермерите, а защитават само своите лични интереси. Положението е такова както го е казал поета Ботев в своето стихотворение „Патриот“.

На всеки Консултативен съвет по животновъдство в последно време, точно същите определят правилата в сектор животновъдство, но в същото време не са си изпълнили задълженията за връщане на ниско лихвените кредити за изхранване на животните към Фонд Земеделие при положение, че всяка година получават стотици хиляди левове субсидия.

Голяма част „борците“, участват или оглавяват животновъдни асоциации, които не са легитимни, тъй като не са направили нито едно годишно-отчетно събрание. Същите се легитимират през „своите асоциации“ пред Вас за да имат място в консултативните съвети. Повечето работят за тесни тяхни лични интереси и подвеждат вашата институция и фонд „Земеделие“.

Истинските  животновъди в бедната ни родина, не се качват на скъпи автомобили, не ходят на срещи в Министерството, а са ежедневно във фермите си и се грижат за животните си.

При днешната пандемия от Корона вирус, когато целия свят се стреми да задоволи населението със храни, чрез продукцията на своите фермери, тези господа си купуват луксозни автомобили, къщи, вили и живеят охолно, а реално са кредитни милионери. Живеят си живота с нашите пари и се опитват да променят Вашето мнение.

Справедливо ли е, тогава когато целият български народ си стои в къщи поради COVID-19, редица производства и сектори не работят, медиците се разболяват и умират на работните си места, хората имат недостиг на пари и държавата няма и търси финансов ресурс за справяне с кризата, длъжниците на държавата да не си връщат кредитите.

Нека честните животновъди и бедния български народ знаят за какви суми става въпрос:

Първият борец дължи над 1,9 милиона лева, втория дължи над 240 хиляди лева,  третият дължи над 219 хиляди лева, четвъртия дължи над 200 хиляди лева и т.н. Не е нужно да се продължава списъка, сигурно е по дълъг от една страница. Всичко може да бъде проверено от Вас.

Българският фермер е честен, той си връща кредитите и спазва поетите ангажименти. Голямата част от фермерите са си върнали в срок своите кредити в едно с лихвите към Държавен Фонд „Земеделие“, другата част са „Борците за свобода“, които всяка година отлагат връщането на взетите от тях пари със замисъла да им бъдат опростени. Тези тарикати не помагат на сектора животновъдство и петнят името на истинския български фермер.

Ако Вие простите на тези нагледци, да не връщат парите, другите фермери, които сме върнали своите кредити, ще дойдем пред Министерството на земеделието, храните и горите.

Очакваме Вашата реакция.

Коментари