ГОРЕЩО! Запалването на Елпромската елха във вторник 04.12.2018г. точно в 17:00 часа. Ще се раздава греяно вино и вурстчета, за да споделим Коледата по немска традиция.


Коледната традиция в Троян …

Традиционно всички разпознаваме Коледната елха на площада на Троян, която носи радост и надежда, очакване за нещо по-добро. От миналата година се възвърна идеята  да се украсяват и фирмени елхи, което допринася за настроението, както на троянци така и на гостите на града. Коледните елхи са се украсявали и по време на война, а това е още един знак за силата на надеждата и вярата в доброто.  Миналата година Елпромската елха бе знакова и за нея се говори и до днес, а днес сме в очакване да грейне отново. Това бе добре забравена история, как преди 1989г. (преди масовата приватизация) всеки троянски завод имаше Коледна елха и това бе повод за радост на всички. Днес традицията се възвръща, а усилията за това са налице. Важно е да даряваш, а не само да получаваш. Коледа е време за щедрост и това какъв по-голям символ на това е Коленото дърво!

Традицията на коледното дръвче идва от Германия 

За първи път коледното дръвче се появява в германските домове в началото на 15 век. Навремето занаятчийските гилдии са украсявали дръвчето с курабии и бонбони. Преди 200 години, в епохата на Бидермайер, хората украсявали дървена имитация на елха с клонки от чемшир. „Зад всички тези обичаи стои надеждата, че вечно зелените клонки помагат на хората да прокудят за кратко зимния мрак и да вдъхнат в душите им светла вяра“, посочва Петер Книррийм.

До сега украсени са Общинската елха, Елхата на супермаркета „Лайф“ и предстои да светне и елхата на „Елпром“ на 04.12.2018г. (вторник) в 17:00 часа, където ще се раздава безплатно греяно вино и вурстчета. Поканени са всички троянци – елпромци.

Елпром Троян възроди традицията за украса на корпоративна коледна елха в Троян. Както припомниха от завода в разговор с тях и се надяват и другите в града да ги последват.
Коментари