Гласуваме само с хартиена бюлетина на 27 октомври


И ДПС срещу отпадането на машините, иска машинно преброяване

На местния вот на 27 октомври ще гласуваме само с хартиена бюлетина. Това реши на първо четене правната комисия в Народното събрание, която прие промените в Изборния кодекс, внесени от управляващите с 12 гласа „за“ и 9 „против“. ГЕРБ бяха подкрепени от ОП и ВОЛЯ, а БСП и ДПС се противопоставиха. Вносителите защитиха вече известната теза за скъпия машинен вот, който е бил предпочетен само от 27% от избирателите в секции с машини. Цитирани бяха опасенията от анализа на ЦИК и предупрежденията за проблеми наесен.

„Ние, като управляващи, поемаме отговорността за нормалното провеждане на изборите. Ако не се случи по места, кой ще носи отговорност? Ние. Най-правилното решение е да проведем дебата след местния вот. Ние не трябва да оставяме тези избори на произвола, защото 12 хил. души не трябва да стават заложници“, изтъкна аргументите си и защити членовете на СИК Александър Иванов от ГЕРБ.

Отменят машинното гласуване – първо за местните избори

Наред със социалистите против махането на машините се обявиха очаквано и от ДПС. От движението обобщиха, че проблемът всъщност не е машинното гласуване, а преброяването след това. И затова предложиха то да стане машинно. Иначе от ДПС ще участват в дебатите, които ГЕРБ ще организира по темата за машинното гласуване, но след местния вот. 

„Позицията ни е против промените в Изборния кодекс за отмяната на машинното гласуване, искаме в СИК да няма броене от човешка ръчичка“, заяви по време на заседанието зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев. Той припомни позицията на движението, че винаги е била в подкрепа на машинния вот. Цонев разкри основния аргумент на партията си – преброяването на гласовете от СИК.

„Ние искаме в СИК всички пороци, които има там вследствие на това броене, да бъдат избегнати. В същото време обаче ДПС ще участва в дебатите, които ще организират от ГЕРБ веднага след изборите наесен. „Затова сме отворени, ще се помъчим да потърсим различни варианти вместо машинно гласуване, машинно броене“, добави Цонев. Според колегата му Хамид Хамид ДПС ще участва в дебатите, за да изберат всички заедно най-подходящия модел за машинния вот.

Хамид се съгласи с някои от критиките на БСП. „Зарков е прав за това, че бяха положени много големи усилия машинните избори да бъдат компрометирани, и то бяха компрометирани доста успешно. ЦИК не трябва да бъде обвинявана. Тук държавата отиде за гъби, а ЦИК пишеше писма“, каза Хамид. Той се съгласи и с опасението на проф. Михаил Константинов от „Информационно обслужване“, че ако на местните избори има машинен вот, а държавата отсъства, ни „чака катастрофа“.

„Ние сме единствената държава, която твърди, че електронното е по-скъпо от хартията. Проблемът не е в ЦИК този път, а в мнозинството в НС. Ние няма да подкрепим този закон. Единственото, което не ни е ясно, е – колко пъти можете да настъпите една и съща мотика за един мандат?“, попита управляващите соцдепутатът Крум Зарков.

„Крайният резултат е „сталинистки подход“ – има машини, има проблем, няма машини, няма проблем“, обобщи съпартиецът му Филип Попов.

„Вие на конгреса на БСП с машини ли гласувахте?“, засече ги Емил Димитров-Ревизоро от ОП. И им напомни, че самите соцалисти си избират ръководството на партията с хартиени бюлетини, а досега оставки не са дали по тази причина. „От всички с право 73% не са пожелали да го ползват, от 100 човека, които са имали машина в секцията, 73 не са искали да я погледнат“, напомни Ревизоро статистиката на ЦИК за отминалия евровот. И добави, че похарчените от държавата 20 млн. лв. са безвъзвратно загубени. Депутатът от ОП подкани омбудсмана, ако желае, да се лиши от 20 млн. от своя бюджет, да го отстъпи на ЦИК за машини. 

В заседанието участва правосъдният министър Данаил Кирилов, който уточни, че е дошъл в лично качество, както и омбудсманът Мая Манолова. Двамата обаче заеха противоположни позиции. Манолова подкрепя категорично машинния вот. Тя повтори тезата си, че при сложно гласуване по-добре се справят машините, отколкото членовете на секционните комисии. Отказът от машинното гласуване е крачка назад от прозрачността, от модерността, от осигуряването на честността на изборния процес, смята омбудсманът.

Бившият шеф на правната комисия Данаил Кирилов пък изказа резервите си, като например – какво следва след евентуално изчезване на флашка с вота на избирателя. „Решението за машинното гласуване беше повече политическо, което не означава, че е правилно и не следва да бъде ревизирано“, смята Кирилов.

Очаква се поправките в Изборния кодекс да влязат за обсъждане в пленарната зала в петък.Равносметката –  всички виждат рискове, но всеки от своята гледна точка. Отпадането на машините беше одобрено, а това предизвика и  реакцията на президента Румен Радев. „Демокрацията няма цена .Огграничаваме гражданите”, коментира държавният глава.Ревизията на Изборния кодекс влиза в зала още в петък.

Коментари