Главният прокурор поиска разваляне на сделките от бандитската приватизация


Главният прокурор Сотир Цацаров поиска държавата да потърси механизъм за разваляне сделките от бандитската приватизация у нас, при която олигарсите натрупаха милиарди на гърба на държавата. Пред журналисти, след като бе изслушан от комисията по правни въпроси в парламента, обвинител №1 посочи, че като гражданин смята, че е редно депутатите да помислят за законодателна промяна в тази посока.

„Какво ако отпадне давността за разследването на тези престъпления? Навремето, когато прокуратурата е имала тези права, тя е могла да предизвиква съответните граждански дела, с които да иска разваляне на сделките. Ако има законова промяна прокуратурата ще се организира и ще привлече лица, които все още могат да бъдат привлечени и то лица, които са изпълнявали някаква длъжност“, посочи още главният прокурор. Той допълни, че облагодетелствалите се от бандитската приватизация трябва да понесат своят отговорност, но дори и да бъдат осъдени, това няма да промени сделките и

активите, които са били

прехвърлени за жълти стотинки.

„Вариант според мен е да се търси някакъв вариант, при който държавата да търси разваляне на тези сделки или държавата да търси пълно изпълнение по тези сделки. Иначе се постигат едни наказателно-правни последици, само че последиците в измененията на собствеността са се случили и остават“, каза Цацаров пред журналисти. По-рано пред депутатите Цацаров обясни, че от 2004-та до 2017 година около 700 преписки и проверки са били заведени в прокуратурата за приватизация.

„За част от делата, които цитирах, изобщо не са образувани наказателни производства, просто е постановен отказ поради изтекла давност“, обясни още Цацаров. Пред депутатите той обясни още, че премиерът Бойко Борисов е поискал доклад от ДАНС за съмнителните приватизационни сделки. След като докладът пристигнал при Борисов, той поискал информацията да бъде разширена и изпратена на прокуратурата. И така докладът стига до прокуратурата с началната порция приватизационни досиета. Общият им брой е 28, като

всички те са прекратени

поради изтекла давност.

Сред папките, предадени от ДАНС на държавното обвинение са били и тези за продажбата на „Софарма“ на олигарха Огян Донев и „Дамяница“, приватизирана от разградския бос Иво Прокопиев заедно с авера му Филип Харманджиев.

„Това не са всички, това е първата порция приватизационни дела, които дойдоха. Всяка сделка е разгледана поотделно и очевидно се е стигнало до убеждението, че няма смисъл да бъдат изпращани повече, тъй като давността ги покрива“, допълни Цацаров като поясни, че наказателно производство за дружеството, свързано със соцлидерката Корнелия Нинова „Техноипекс“ не е образувано, тъй като няма данни за неизгоден договор или длъжностно престъпление, но и при това дело има изтекла давност.

„На тема приватизация много неща се чуха и много неща се изговориха, дори и такива, които с един много менторски тон обясняваха историческата заслуга на приватизацията у нас. Приватизацията създаде може би основата за частната собственост и за пазарното стопанство. Но дяволът както винаги е в детайлите“, заяви още главният прокурор и допълни, че проблемът не е това, че са приватизирани дружества, а в това, че след продажбата им са

променяни чрез анекси

договорите за приватизацията им.

„Може да имате перфектен приватизационен договор – когато 3 г. по-късно бъде сключен анекс към него, с който задълженията на инвеститора за трудова заетост, за инвестиции отпаднат, както и клаузите, че държавата може да търси неустойка за неговото неизпълнение, това е проблемът. Вторият проблем в детайлите е измененията, които дадоха възможност за участие в работническо—мениджърски дружества, нямаш нито ден в предприятието, но влизаш в управителния съвет и на другия ден създаваш работническо-мениджърско дружество и приватизацията тръгва“, категоричен бе обвинител № 1.

Пред правната комисия Цацаров направи и предложение за криминализиране на трафика с лекарства. „Ако в чл. 242 от НК към предмета на контрабанда се поставят „Лекарства“ и „лекарствени средства“ пренасянето им през граница ще бъде престъпление“, допълни главният прокурор.

Коментари