ГЕРБ: Шпицкомандите на Божков превзеха протеста, отговорността е на Радев


Това заявиха на пресконференция от партията

Част от протестиращите се превърнаха във фон на шпиц командите на Божков. Това заяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков. 

Той посочи още, че отговорността за вчерашните безредици се носи от президента Радев. „От 4 години се опитва да нагнети напрежение и вчера беше ескалацията на този процес. Радев вече носи цялата отговорност за това, което се случи“, категоричен беше Биков. 

Депутатът уточни, че огромна част от симпатизантите им са били членове на ГЕРБ и не са принуждавани да идват. 

„Шпиц командите бяха съставени от професионалисти в дадена област. Към 22 часа, когато ескалира напрежението тези хора се подредиха в дъга и това много ясно се виждаше от Министерския съвет. Част от тях започнаха да пробиват кордона на полицията, това което ги спря беше много точната полицейска реакция. Видях хората от отсрещната страна, които се борят срещу мутрите, бягаха по другата улица и искаха да пребият нашите хора, между които имаше жени и възрастни. Това беше целта им, спря ги бързата намеса на полицаите. Абсолютни професионалисти, никакво съмнение, че това е било някакво спонтанно недоволство на български граждани. Това е подготвено, тези хора това работят, правят го по мачове, те са на повикване. Другите, които протестираха мирно, е добре да се разграничат от тях, а не да говорят за полицейско насилие”, смята още Биков.

„Над 7000 души дойдоха, за да подкрепят европейското развитие на страната, но бяха обиждани и квалифицирани с епитети, които не подхождат на техния профил. Те самите не обиждаха, не провокираха и не проявиха агресия. Мирно протестиращи граждани, искащи да изразят своята гражданска позиция, би трябвало да го направят по цивилизован начин“, заяви Цветомир Паунов.

„След приключване на протеста хората, които бяха пред МС, си тръгнаха мирно и спокойно, както са го правили. Другата група по-най брутален начин се опита да разбие полицейския кордон. Всичко това беше организирано и режисирано от платени провокатори, които имат своя генезис и подкрепа далеч от пределите на страната ни – в една много топла държава и бяха мотивирани от всички олигарси, които в момента са основните сценаристи и режисьори на бледият техен актьор – президентът Радев.“, допълни Паунов. 

„Много е лесно хората да се разделят, трудно е да се обединяват. Каква политика наблюдавахме вчера? Да си мерим протестите? Политиката е състезание на личности и идеи. 
Приоритет за нас е България да остане мирно, спокойно и сигурно място за живеене, дори това да ни коства политически щети“, посочи Томислав Дончев. 

източник: nova.bg

Коментари