ГЕРБ: Единственото в страната училище за планински водачи в Черни Осъм има бъдеще


Единственото в страната училище за планински водачи в Черни Осъм има бъдеще. Това стана ясно днес след проведена среща на ръководството на училището с представители на ПГ на ГЕРБ, членове на Комисията по образование, състояла се по инициатива на народния представител от Иван Миховски.

Директорът на училището в Черни Осъм Румяна Велешка и учителите поставиха пред народните представители Милена Дамянова – председател на Комисията по образование, Снежана Дукова, зам.-председател на ПГ на ГЕРБ, Галя Захариева, зам-председател на Комисията, Борислав Борисов и Венка Стоянова проблемите на школото, свързани най-вече с недостатъчния брой ученици. Имаме отлична материална база, имаме отличен екип от професионалисти, имаме всички условия и провеждаме нормален учебен процес, възпитаваме децата в любов към природата и развиваме у тях умения, които са характерни само за нашето училище, обясни Велешка.

След срещата стана ясно, че училището може да кандидатства за статут на училище с национална значение, предстоят срещи със съдействието на Комисията по образование  с Министерството на туризма, БЧК, Съюза на автомобилистите, Туристическия съюз, за да се изготвят съвместни инициатива за популяризиране на единственото в страната училище за планински водачи в Черни Осъм.

Срещите ще продължат като се предвижда и мащабна рекламна кампания, която да популяризира професията планински водач в цялата страна, се реши още на срещата.

Гостите на Иван Миховски  се срещнаха и разговаряха с председателя на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов. Като баща на три деца и сериозен опит като родител той изрази пред тях подкрепата си за запазване и развиване на училището, като подчерта, че трябва да търсят и подкрепата на родителите, защото само така заедно учители и родители могат да създадат най-добрите условия за ползотворен учебен процес. Цветанов акцентира и на ангажиментите на правителството към образованието като приоритет за този мандат.

Образователното дело в троянското село Черни Осъм има повече от 130 годишна история.
През 2000 година се слага ново начало в училищната история с преобразуването на училището от основно в средно общообразователно с единствената в страната професионална паралелка за Планински водачи. Човекът с най-голяма заслуга за това е дългогодишният директор на училището Минко Занковски – човек, отдал цялата си енергия и живот на училището и планината.
Сега то разполага с обновена материална база, нов физкултурен салон, две катерачни стени и компютърен кабинет.
До момента средно образование и трета професионално-квалификационна степен са получили над 160 ученици от 8-те завършили випуска.

Коментари