Георги Терзийски: Ловеч не може да си позволи да закрие държавната болница, тук работят хора, които, пренебрегвайки личния си интерес, се грижат за здравето на хората


 На 17 юли министърът на здравеопазването проф. Николай Петров е изпратил до главния прокурор писмо за установяване ощетявана ли е държавата в полза на частен интерес чрез договорите за дейност между МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“, Ловеч и частна структура, съобщи зам.-министър Лидия Нейчева на среща с ръководството и служителите на областната болница.

Тя обясни какво е предприело здравното министерство за стабилизиране на ловешката болница, като не скри разочарованието си от мениджмънта на болницата: Не е нормално месечното възнаграждение на някои лекари тук да достига 4 хил. лв., не е нормално служители да идват на работа с плащани от болницата таксита, както и декапитализирано дружество да поддържа девет етажна сграда, нито пък областна болница да не работи по пътеки за долекуване. Това се преустановява. Сменяме политиката.

Зам.-министърът представи новия борд на директорите с председател Даниела Коларова, финансист от София. За изпълнителен директор е избрана д-р Анка Георгиева, която до сега е завеждала Диализното отделение на болницата.

Бордът вече е приел да връща половината от възнагражденията си в касата на болницата под формата на дарение, както и ежемесечно да изнася отчет за работата си и за финансовото състояние на лечебното заведение, посочи Нейчева като контрапункт на отношението на местната общественост към проблема с болницата: Не може три месеца да търсим магистър-фармацевт и никой да не се наема да помогне на града си, на пациентите и на колегите си. Осигуряваме дарения на лекарства и консумативи, а тук няма кой да подпише получаването им.

С помощта на областния управител Георги Терзийски в болничната аптека е назначен магистър-фармацевт, а даренията ще продължат да идват, стана ясно от думите на зам.-здравния министър.

До дни ще бъдат изплатени заплатите за месец юни и 40% от юлските, а в края на октомври служителите ще получат възнаграждения за месец август и остатъка от юли.

Факт е и първият транш от кредита, който УМБАЛ „Св. Иван Рилски” отпусна на болницата в Ловеч. С него ще бъдат изплатени част от задълженията на лечебното заведение, за да се излезе от спиралата „запор след запор“. Същевременно министерството търси вариант за цялостно погасяване дълговете на ЛЗ.

В Ловеч ще бъде доставен нов скенер, а МЗ отпуска капиталови средства за закупуване на лапароскопска и ендоскопска апаратура, за ремонт на покрива и за стерилизационна. След това министерството ще изпълни обещанието си утвърдени имена в медицината да работят с колегите си в отделенията на ловешката болница.

В Ловеч зам.-министър Нейчева посети и Центъра за спешна помощ, където разговаря с дежурния екип и получи информация за колаборацията на ЦСМП с органите на реда.

 

Ето какво казаха още участниците в срещата:

Лидия Нейчева, зам.-министър на здравеопазването:

Беше ни нужно време за направим крачка към промяна. Лично съм разговаряла с част от вас точно за съдбата на болницата във вашия град, която трябваше да е повече ваш ангажимент като помощ, оказване на съдействие за хора, за това какво може да се направи. За това бяха нужни три месеца. Това, което поехме като ангажимент с министър Николай Петров, ние изпълняваме по някакъв план, който вие може би не знаете. От целия щаб на МЗ, който се занимава с всички болници в страната и всички проблеми, за които чувате, има 5-6 човека, които се занимават непрекъснато и само с болницата в Ловеч. Знам, че не сте получавали заплати и знам колко ви е трудно, защото се поставям на ваше място. Това, което успяхме да направим, и вие да получите заплатите си от февруари до май,  беше огромна работа от наша страна. Не знам дали провеждате ежемесечни събрания, на които да обсъждате финансовото състояние и дали търсите от борда обратна информация защо е такова финансовото състояние на болницата.

След намесата на всички нас и вдигането на запорите с обещанието как ще се разсрочват дълговете, за да може да вземете заплати, изплатихме тези от февруари до май. Сега беше вторият такъв момент и се надявам до края на месеца касата да е превела парите и вие да си получите заплатите. Вашите заплати се формират единствено от приходите ви от здравна каса. Нямате други приходи и няма как да се очаква някаква друга форми на държавна помощ. Сега ще вземете юнската и може би около 40 % от юлската. До края на октомври ще вземете остатъка от юли и цялата август. Вашите заплати са значителна част от приходите ви, да не кажа почти цялата. За издръжката на болницата – консумативи, лекарства, ток, вода и всичко останало почти не остават пари. Вие няма как да изкарате с този приход заплатите – те са интересни!, няма как да се изплащат каквито и да било текущи задължения, да не говорим за минали задължения – 3,5 млн. лв само лекарства, консумативи и към всички останали доставчици.

Адмирирам новия борд, че те се отказаха от част от възнагражденията, които трябва да получават и те ще се връщат като дарение към болницата, защото не могат да паднат под процента, определен с нормативен документ. Тази стъпка е достоен пример, предишният борд е трябвало да действа по същия начин, но това е въпрос на вътрешно усещане.

Министерството прави това, което сме обещали и то трябва да стане факт с хора, които искат да го направят. А става въпрос за вашия град, за вашата болница. Аз искам да се случи нещо във вашия град. Родом съм от Видин, болницата е с много задължения, но няма запори, и се държи.

Това, което вече е уредено и има превод, но той ще касае задълженията и запорите, това е заемът от болница „Св. Иван Рилски“. Сумата ще се получи на два транша – първият е преведен, в края на октомври ще се преведе и вторият. Но тези пари не могат да бъдат използвани за заплати. Има пари за капиталови разходи – 800 000 лв, които са използвани за заплати. И ако министърът не си ги потърси ще бъде лично санкциониран. В момента сме в преговори за отпускането на значително по-голям заем, с който да се покрият всички задължения и болницата излезе на нула. Оттам нататък новият борд отговаря за правилното менажиране на всички разходи и приходи, които имате, за да не влезете отново в спиралата. Очакваме следващата седмица отговор от най-високо ниво дали ще получим такъв заем. И ще започнат преговори с фирмите за намаляване на дълга, които ще се водят от Даниела Коларова.

Вече имате магистър-фармацевт. Не можех да повярвам, че това ще е препъни камъка при положение, че аз съм фармацевт да не мога да намеря в Ловеч един колега, който да каже „ето аз заради моя град, ще отида в тази болница, ако ще да е за три месеца“. След като няма фармацевт даренията, които сме договорили с фирмите под формата на лекарства и консумативи няма как да ги получите. След три месеца чакане вие все пак ще си получите даренията, за да имате с какво да лекувате пациентите си.

Ще получите новия скенер – вече се подготвя помещението, както и разрешението от АЯР, така че ловешката болница ще има свой скенер, от който ще трябва да си изкарвате средства, а това не е трудно.

Ангиографа, който държавата ви отпусна, не мисля засега да го позиционираме, защото няма кой да работи с него, няма кардиолози, знам, че всички са напуснали. На този етап градът няма нужда от този ангиограф, частната болница вече си е подала документите и ще работи инвазивна кардиология. И това ще работят те. Вие имате достатъчно поле за изява в останалите области. Ще имаме отпуснати средства за най-неотложни капиталови разходи и това вече е решено, ще имате закупена лапороскопска и ендоскопска апаратура. Тези средства ще бъдат използвани само за тази цел. Средства ще има и да се реорганизира болницата, така че тя да не е на 9 етажа, а да бъде свита, както се прави в частния сектор, за да не се плащат разходи за горните етажи. Няма драма. Има си нормативни изисквания кое с кое може да е на едно място, но това са неща, които ще се решават тепърва.

Тези капиталови разходи са във връзка и с тези визитиращи специалисти, които обеща министърът и вече е договорил едни от известните имена в България. За да дойдат те обаче, трябва да има една спокойна среда, каквато в момента няма по една обяснима причина – това, че вие не получавате заплати. Когато успеем да регулираме това – до края на октомври обещавам да се случи, тези специалисти по график ще идват тук, което ще привлече и повече пациенти.

Докладът за болницата е внесен от министъра на 17 юли лично до главния прокурор и ще се гледа в София. Да, забавихме се по простата причина, че ние не получихме необходимото съдействие от вашия град. Мога да го заявя съвсем откровено, че ние не получихме съдействие от страна на общността на града, на обикновените хора дори, и вашата помощ не получихме.

Очаквам от навия директор добра колаборация с вас, няма как да стане само някой от вън да ви помага. Вие трябва да сте на срещите си конструктивни, трябва да помагате с идеи, защото вие сте работещите. Но не трябва да изпускате нито една възможност за приход на болницата. Защо нямате пътеки за долекуване – това е най-малкият възможен разход. Профилактичните прегледи също носят приходи на болницата. Има и ред други неща, които можете да направите.

Пак и пак благодаря за съдействието на областния управител Георги Терзийски, иначе наистина нямаше да ни съдейства никой.

И ще ви прочета финалната част от доклада до главния прокурор, подписан от министъра: Предвид изложеното до тук и данните в доклада на Изпълнителна агенция „Медицински одит“ ви моля за своевременна проверка от органите на прокуратурата дали е използвана държавата за развиване на частна стопанска дейност и в случай, че се установят данни за престъпление от общ характер да се предприемат незабавни действия с цел охраняване интереса на държавата.

За Коледа ще съм тук, и преди това ще дойда, но за Коледа съм тук, защото съм казала че болницата ще е различна.

 

Даниела Коларова, председател на борда на директорите:

Ловешката болница стана мой втори дом последните три месеца. Времето, в което не бях в Ловеч, се налагаше да обработвам и анализирам информацията. Благодаря на колегите от финансов отдел, които оказаха пълно съдействие.

Всички сте наясно – финансовото положение е наистина трагично. Поех ангажимент да използвам целия си потенциал, опит, интелект и енергия, лични контакти и личен авторитет, за да съм полезна и да ви помогна. Потвърждавам мнението на зам.-министър Нейчева, че не срещнах такава подкрепа, каквато очаквах. За мен в емоционален план това е неразбираемо – това а вашият град, това са вашите близки, приятели, съседи. И аз съм от малък провинциален град, наясно съм със статута, но за мен е неразбираемо подобно отношение. Съгласна съм, че с годините е натрупан много гняв и недоволство, но, добри хора, не го отправяйте към нас, ние се опитваме да помогнем на всички нива. Някой може ли да си представи как само за един ден, по телефон се вдигат запори за един милион, тук говорим за фирми мастити, на които им е все едно за вас, разбирате ли. И зам.-министър Нейчева превърна кабинета си в колцентър. Защото ние се състезаваме с времето, вдигаме един запор и докато се преведат парите се налага друг запор. Всички тези неща са невидими, нямам намерение за парадирам с това, за мен е важен резултатът. И съм сигурна, че след няколко месеца вече ще си говорим по друг начин. Но това, което апелирам, е всички да си промените отношението – ако всички заедно не си помогнем, няма как да се случи. Не че в битов план нямам нужда от финансови средства, но си давам сметка, че когато апелираш към някой да прояви търпение, трябва да дадеш личен пример. Това бе и причината голяма част от възнаграждението, което ни се полага по наредба, да го връщаме в болницата като дарение и благодаря на борда, че ме подкрепиха. При това финансово положение възнагражденията на предишния борд са нелогични, защото това е съществена част от вашия фонд. Няма как да си сложим в лъжицата, ако нямаме в паницата. И това, че сме в сектора на здравеопазването не означава, че някой ще ни дава безвъзмездно.

Бях изключително впечатлена от размерите на възнагражденията на определени отделения и хора от болницата, аномалии, трябва да ви кажа, че в много отношения ударихте в земята софийски болници.

Приходите от здравната каса за 8 месеца са 4 677 000 лв. 3 405 000 лв е разходът за заплати и осигуровки, като тук не е възнаграждението на борда. За 8 месеца то е 44 000 лв. 1 272 000 лв остават от приходите за издръжка на болницата. Тоест 150 000 лв на месец – за всичко – газ, ток, лекарства, таксита /с такситата беше голям купон!/. Така че търсим форми за финансиране. Всеки от вас знае, че ако вие получите заплата от 2000 лв няма да похарчите 4000 лв, нали.

Апелирам да мобилизираме силите, интелекта и енергията си и да направим всички нещо заедно. И туширайте я малко тази агресия, тя е навсякъде около нас, не е нужно. Вие сте достатъчно натоварени и достатъчно работите в екстремни ситуации и когато и атмосферата тук е толкова нагнетена, тогава е много по-трудно. Нека търсим доброто между себе си, най-лесно е да нагрубиш.

 

Георги Терзийски, областен управител:

Както и в предходната ни среща заявих, че вярвам в добрия изход за ловешката болница, така и сега го правя. Независимо от това, че както спомена и зам.-министър Нейчева, и г-жа Коларова градът ни не беше на висотата и не даде възможността по-бързо да бъдат взети определени управленски решения. Благодарен съм на МЗ най-вече за това, че дори и в моментите, когато аз бях там със свитото сърце, че не сме на тази висота, която се изисква, те все пак ни повярваха и продължават да ни вярват. Не съжалявам за разговорите, които съм водил и с лекари, и със фармацевти, дори обвиняван, че се меся в области, които не са в моята компетенция и съм доволен, че въпреки всичко се намериха отговорни хора, които да поемат наистина тежката отговорност да свържат съдбата си със съдбата на болницата. За съжаление мой личен проблем само затвърди моята позиция, че Ловеч не може да си позволи да закрие своята болница и че в Ловешката болница работят хора, които пренебрегвайки личния си интерес се грижат за здравето на ловчалии и жителите от региона. И затова независимо, че духът на Ловеч леко е заболял, смятам, че можем и ще бъдем на висотата да помогнем кой с каквото може за развитието на ловешката болница. Още повече съм обнадежден от заявките на акционерите общини, че те ще поемат своята отговорност за подпомагането и развитието на болницата. Благодаря сърдечно на екипа на министерството, тъй като без вярата нямаше да бъде осъществено това, което към момента чухте и съм благодарен затова какви действия е предприело МЗ и държавата за спасяването на болницата в Ловеч.

Коментари