Георги Терзийски: Започва изплащането на обезщетенията за отчуждените имоти за АМ „Хемус”

Областният управител отчете работата си през 2017 година


До края на следващата седмица започва изплащането на обезщетенията за отчуждените за изграждането на АМ „Хемус” имоти. Това съобщи днес на брифинг областният управител Георги Терзийски. В края на миналата година пуснахме обява, която е и на страницата на Областна администрация, в раздел „Търгове и обяви”. Там са образците на заявления, касаещи собствениците на отчуждените земи в участък 1 с обхват от км 78+884 до км. 87+800“ в землищата на гр. Ябланица и с. Брестница. Нарочна комисия, назначена с моя заповед, започна вече получаването на тези заявления – до днес те са 9, които се разглеждат и предстои до дни реалното изплащане на обезщетенията, съгласно прието решение на МС, за които ние като администрация имаме преведени от Агенция „Пътна инфраструктура” 192 035 лв, информира областният управител.

Пред медиите Терзийски и неговият екип направиха кратък отчет на работата на Областна администрация.

В деловодната система за 2017 г. са заведени като входяща и изходяща кореспонденция 7040 бр. документи, от тях към: жалби, запитвания и молби на граждани – 482, заявления за услуги – 799, заповеди – 374, като в т.ч са заповеди за дейността –219, заповеди държавна собственост – 155,  протоколи от общински съвети  – 178,  кореспонденция отбранително-мобилизационна подготовка и защита при бедствия –290, информира зам.-областният управител Илиян Тодоров.

През годината постъпилите приходи от продажби са в размер на 66 993,00 лв., а събраните приходи от наеми са 124 983 лв.

През 2017 г. броят на разгледаните решения на общинските съвети е 1614, информира ресорният зам.-областен управител Бойко Пъдарски. Той поясни, че по общини те са: за Ловеч – 308, Троян 277, Тетевен 322, Ябланица 129, Луковит 151, Априлци 147, Летница 103 и Угърчин 177. Броят на върнати решения е общо 6, като по 2 са на общинските съвети в Ловеч и Луковит и по едно в общините Тетевен и Априлци. По думите на Пъдарски през 2016 са върнати за ново обсъждане 14 решения, а по-малкият брой върнати решения през 2017 г. се дължи на добрата комуникация между Областна администрация и администрациите на общинските съвети, довела до там, че по спорни въпроси, засягащи едно или друго решение е имало дискусии с оглед тяхната законосъобразност.

Оспорените решения пред Административен съд Ловеч са две, като е важно да се отбележи, че решенията са от 2016 г. на ОбС – Ловеч, в едно дело. И за двете съдът се е произнесъл през 2017 г., като ги обявява за незаконосъобразни, тоест произнася се в полза на Областен управител. Подобен е случаят и с едно решение от 2016 на ОбС – Троян, също е оспорено по съдебен ред от ОУ, като съдът се произнася през 2017 г. с решение в полза на Областен управител и го обявява за незаконосъобразно, поясни Пъдарски.

През 2017 г. Областен управител по решение на правителството бе ангажиран с провеждането на три информационни срещи, като указанията бяха те да са в населени места извън областния център. Нашите събития се проведоха в общините Луковит, в с. Орешак и в община Угърчин. В тях се включиха и министърът на земеделието и храните Румен Порожанов, и външният зам.-министър Георг Георгиев, както и представители на Министерството на културата, които на срещата с представители на културните институции от областта представиха различните възможности за финансиране в Националното изложение на художествените занаяти в Орешак, информира Георги Терзийски, като подчерта, че отделно от това с предоставен от МС бюджет информационни срещи са проведени и в Тетевен, и в Летница, и в с. Славяни в община Ловеч, и в Априлци, и в Ябланица, като там това бе ангажимент на местните читалища, които представиха в презентация приоритетите на страната ни за Председателството на Съвета на ЕС.

По покана на Министър-председателя Бойко Борисов Георги Терзийски ще участва и в официалното откриване на Българското председателството на Съвета на ЕС 11 януари в Народния театър, стана ясно още на срещата.

Пред медиите областният управител подчерта, че през 2017 г. са продължили проверките на техническото състояние на потенциално опасните язовири, защитните съоръжения, речните корита и отводящите дерета в област Ловеч. Терзийски подчерта, че според председателя на ДАМТН Петър Горновски Ловеч е една от областите, в която инспекторите на агенцията са регистрирали най-малко нарушения при проверките през последните две години. Имаме отлична комуникация с Агенцията и възнамеряваме да засилим вниманието на собствениците към язовирите, за да предприемат нужните мерки за гарантиране на тяхната безопасна експлоатация, увери областният управител като припомни, че в областта има само един обект с неизяснена собственост, но вече са предприети всички стъпки и в момента тече процедура по актуване на съоръжението като публична общинска собственост – Черешов дол в Априлци.

Георги Терзийски се спря и на темата с ловешката болница. „Основният фокус в работата ми през тези почти 8 месеца бе именно държавната многопрофилна болница в Ловеч – нейното състояние и нейното съхраняване като действащо държавно лечебно заведение в областта. Давам си сметка, че усилията не се зачитат, ако няма видими резултати. През този период са проведени многобройни срещи с двата екипа на МЗ от една страна, екипа на болницата от друга, както и с председателя на здравната комисия в НС д-р Даниела Дариткова. Постигнахме смяна на борда на директорите, намиране на фармацевт, като разговарях лично с всички магистър-фармацевти в региона, назначаване на изпълнителен директор отново след много срещи и разговори, коментирахме различни варианти за излизане от кризата на лечебното заведение”, обясни Терзийски.

Като резултат от положените усилия той отчете и това, че към днешна дата държавата в лицето на МЗ като принципал и основен акционер в дружеството и структурите, имащи отношение – РЗИ и РЗОК, са поели нещата в свои ръце. „Разбира се, оставам на разположение и ако от мен се поиска съдействие ще го окажа, но в момента по медицинската част работят структурите. Силно се надявам на едно – хората тук, в Ловеч, от които зависи стабилизирането на държавната болница, да не саботират процеса по един или друг начин”, обобщи темата Георги Терзийски. Той се спря и на професионалното образование, като подчерта, че вече вървят срещи по общини, в които и той лично участва, като целта е да се наложи професионалното образование и дуалното обучение. Положителното е, че бизнесът в момента също е активна страна в този процес, подчерта още областният управител.

В брифинга участваха и председателят на АПИ инж. Дончо Атанасов, който коментира направеното в област Ловеч и предстоящото през 2018 г. и народният представител Иван Миховски.

Изграждането на АМ „Хемус“ е приоритет номер едно за правителството, а АМ „Струма“ кауза за България, това каза пред председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов. По думите му, проектирането на участъка от АМ „Хемус“ от пътен възел „Боаза“ до пътя „Плевен – Ловеч ще бъде съкратено със 7-8 месеца, за да може тази година да започнат процедурите по избор на изпълнител и надзор. „Ще направим всичко възможно да стартираме и участъка до главния път Русе – Велико Търново. След произнасянето по доклада по ОВОС ще имаме възможност да стартираме и процедурите за участъка  Русе – Бяла, до АМ „Хемус.“,  каза още Атанасов.  Той допълни, че Агенция „Пътна инфраструктура“ има огромни проблеми с виадуктите по АМ „Хемус“, в участъка от София до Ябланица. Там и в момента продължава авариен ремонт на стълбовете на виадуктите. Тази година  ще бъде рехабилитирано лявото платно на км. 33, след тунел „Витиня“. „Надявам се тази година вече да имаме сключени договори и за АМ „Струма“ и през 2019 г. да започнем реалното строителство на най-тежкия участък от нея, тъй като той е жизнено важен за България. Нейното незавършване означава „Белене 2“, поясни  Атанасов. Той каза още, че през 2018 г. ще бъде подобрена инфраструктурата по второкласните и третокласните пътища. В Ловешка област ще се ремонтират участъци по направленията Тетевен – Рибарица и Троян – Дълбок дол – път I-IV. През пролетта ще започне ремонтът на два участъка от пътя Плевен – Ловеч, както и  околовръстното шосе на Ловеч.

И Дончо Атанасов, и Миховски акцентираха на това, че ремонтът на пътя гара Добродан – Дълбок дол е ПРЕВАНТИВЕН, и при първа възможност и осигурено финансиране ще му бъде направен и основен ремонт.

 

Коментари