Георги Терзийски даде начало на поредица инициативи от Комуникационната стратегия на България за ЕС


Областният управител Георги Терзийски даде начало на поредица от инициативи в рамките на Комуникационната стратегия на България за ЕС. Те ще бъдат в две посоки – представяне на богатото културно наследство на Европа и 75 години от спасяването на българските евреи от Холокоста.

Първата проява бе в Националното изложение на художествените занаяти в Орешак, където по покана на Областен управител във фестивала „Приятели на Троян“ бе представена изложба плакати от колекцията на чешкия Национален филмов архив с партньорството на Чешкия културен център в София.

Ловчанци също ще могат да видят плакатите в кино „Космос“ на 16 октомври от 17.30 ч., а в продължение на 6 вечери от 18 ч. ще бъдат представени и шест филма на известни чешки режисьори, като прожекциите ще са безплатни за зрителите.

Същия ден – 16 октомври, във фоайето на Областна администрация от 16.30 ч. ще бъде представена и изложбата „Кан Тервел – спасителят на Европа“.

В средата на ноември отново в Ловеч в партньорство с Драматичен театър в рамките на Комуникационната стратегия ще бъде показана изложбата на Жолт Сабоки „Унгарски крепости в Карпатския басейн – Х–ХVIII век“, като в откриването участие ще вземат директорът на Унгарския културен институт г-жа Дьорди Димитров и актрисата Габриела Хаджикостова, която пък ще представи и свое представление в Камерната зала на театъра.

В рамките на инициативите на Областен управител събитие ще има и в Тетевен на 21 октомври. Там ще бъде представена фотоизложбата „Полски обекти, включени в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО“.

Втората тема на Комуникационната стратегия е „Ролята на България в спасяването на българските евреи от Холокоста“. С предстоящите инициативи в по-малките населени места на област Ловеч ще отбележим 75 години от спасяването, като по темата ще говорят известни наши историци и съвременици, а с на партньорството на Унгарският културен център в София, ще подарим на читалищните библиотеки в тези население места, в които отидем, книгата „Утринна тъга“ на Петер Гардош, в която той публикува трогателната история и писмата на своите родители, били в концентрационен лагер, оцелели и спасили се след войната, информира областният управител.

 

 

 

 

Коментари