Георги Марков: Що за президент си имаме, който е нарушил 10 разпоредби на Конституцията?


Няма нищо необичайно в решението на Конституционния съд за имунитета на държавния глава. ГЕРБ се ослушват, а трябва веднага да поискаме и образуваме процедура по импийчмънт за Радев, коментира пред „Правен свят“ бившият конституционен съдия

„Няма нищо необичайно в решението на Конституционния съд. То няма как да е друго. В частта, в която конституционните съдии коментират кога президентът е нарушил Конституцията, за да има импийчмънт, те преповтарят едно решение на КС от 90-те години, когато аз съм бил съдия, че не може нито Конституцията, нито Конституционният съд изчерпателно да изброи, кога може да има нарушаване на Конституцията и че парламентът е този, който, ако прецени, може да повдигне обвинение пред Конституционния съд. И той вече във всеки конкретен случай ще реши“. Така депутатът и бивш конституционен съдияГеорги Марков коментира решението на Конституционния съд от четвъртък, с което съдиите дадоха отговор на няколко изключително важни въпроса относно имунитета на държавния глава и вицепрезидента.

Бившият конституционен съдия припомни и свои публични изявления по повод поведението на държавния глава, като изтъкна, че Радев е нарушил Конституцията по минимум 10 точки. „Става дума за десет члена от Конституцията. ГЕРБ се ослушват. Имат 60 души, не внасят искане за импийчмънт, а оправданието е, че нямало да има 2/3 от народните представители. Ами, то никой досега не е мислел, че има 121 депутата, за да иска вот на недоверие за тези 30 години, а сме засипани с вотове. Това е политика, това е парламент. Дайте да направим един дебат. Що за президент си имаме, който е нарушил 10 разпоредби на Конституцията? Малко ли са над 130 депутата да гласуват, че нашия президент е нарушил Конституцията? Ами, не е малко. Те обаче се будалкат“, коментира той.

Във връзка с имунитета на държавния глава, Георги Маркове бе категоричен – той е абсолютен и обвинение не може да му бъде повдигнато от прокуратурата. „За какво да го разследват, като конституционните съдии пишат, че нямат право да го разпитват, да го подслушват. Имаше някакво свръх очакване към това решение на КС. Нашата Конституция е такава, дали е Радев, дали е Радева – има абсолютен имунитет. И според мен е правилно. Въпросът тук е друг. Отново по български, ние се занимаваме с дребни неща, с някакви там телефонни разговори, с уреждането на някаква Деси, която му е жена, а не се занимаваме, с това, че той излезе извън рамките на конституционния си модел и правомощия, стана един лаладжия. Той е делегитимиран“, коментира бившият конституционен съдия.

И допълни: „Ние имаме 60 депутата, които могат да повдигнат въпроса, че искаме държавно обвинение. Да му повдигнем обвинение за отстраняване предсрочно. Той е нарушил много тежко Конституцията, в членовете, в които вече съм казал на цялата българска нация и трябва да му се поиска и образува производство в парламента за прекратяване предсрочно на мандата му. Ще се гласува. Нека БСП и ДПС да станат на микрофона и да кажат, че той не е нарушил тези текстове. Може ли президентът да иска оставката на правителството и главния прокурор? Естествено, че не може. Този парламент е дал с много голямо мнозинство вот на доверие на това правителство, отхвърляйки искането от Нинова. Може ли той да олицетворява единството на нацията, след като е казал, че той е направил съюз с „почтените граждани“? Излиза, че няколко хиляди, които не могат да напълнят сектор А на стадион „Васил Левски“ са почтените, а другите са непочтените. Как така ще искаш оставката на главен прокурор, който по българската Конституция е част от съдебната власт, която е независима? Как ще хвърляш хората по протести, когато по Конституция си длъжен да участваш с другите институции в закрила на здравето на българските граждани? Защо не казваш нито дума за гражданското неподчинение, което правят, че нарушават правилата? Ти си държавен глава, длъжен си да го направиш. Говорим за една серия с груби нарушения на Конституцията, който досега никой държавен глава, ляв или десен, не си е позволявал, защото, ако д-р Желев 90-та година по време на Лукановата зима беше казал: „Давайте да ги махаме тези комунисти“, тогава имаше общонационална стачка, имаше милиони на улицата, и те щяха да бъдат пометени. Но тогава в името на гражданския мир той ни призова и направихме коалиция с БСП. Нещо, за което сега съжалявам, че съм го направил. Те не заслужават“, каза още Марков.

Жестът с вдигнатия юмрук на президента Радев още от началото на протестите, бившият конституционен съдия определи като „партизански“. „Ти не си бил в София, а в Долна Митрополия 90-та година, за да знаеш какво е протест. Като си толкова голям демократ, защо не хвърли фуражката на 14 декември, за да сваляме чл. 1 от Конституцията? Той много бяга от това кой е виновен за състоянието на държавата днес. Защото са му казали, че БСП и ДПС 92-ра година промениха вота на българските избиратели, свалиха Стефан Савов, свалиха Филип Димитров и създадоха правителството на „Мултигруп“ и на силовите групировки. Съжалявам, че ГЕРБ се държи прекалено меко с него. Преди няколко месеца, аз предложих в парламентарната зала да помислим и да му вкараме едно искане за импийчмънт, да има дебат. Защото сме парламентарна република, защото 90-та година – „за“ това да сме парламентарна република гласуваха над 90% от българските избиратели. Той вчера пак казва, че вижда светлото бъдеще в протестите. Ако вижда светлото бъдеще в Бабикян, Мимикян и този Хаджикян, то Бог да пази България!“, каза още той.

„Няма връщане назад за Румен Радев оттам, докъдето е стигнал. Той вече не може да се върне в обувките на президент“, завърши коментара си бившият конституционен съдия.


Коментари