Георги Близнашки: Няма връщане назад за бегълците от закона – Божков, Василев и Прокопиев! Защо Радев не ги порица?


Президентът няма право да иска оставката нито на правителството, нито на главния прокурор. Това е грубо потъкване на Конституцията, коментира бившият служебен премиер и преподавател по конституционно право

Преподавателят по конституционно право проф. Георги Близнашки не смята, че има връщане назад за бегълците от закона в лицето на Цветан Василев, Васил Божков и Иво Прокопиев, въпреки опитите им да завлекат още хора с падението си. Той се обърна с въпрос към президента Румен Радев от телевизонния ефир на Канал 3, питайки – „Защо президентът не порица тези фигури?

Защо Румен Радев не порица хора, като Васил Божков, Цветан Василев и Иво Прокопиев?“ Това попита професорът, насочвайки вниманието на обществото към неясното минало на президента, който понастоящем започва да изпълнява реалната си функция, с която бе издигнат „от нищото“ преди 4 години.

Професор Близнашки разкритикува Радев и за намеренията му да твори конституционни промени. Той припомни, че президентът е заявил официално намеренията си преди 9 месеца, но през цялото това време все още няма реално предложение. Преподавателят по конституционно право е убеден, че причините са свързани с липсата на експертиза в близкото му обкръжение.

Президентът няма право да иска оставката, нито на правителството, нито на главния прокурор. Това е грубо потъкване на Конституцията“, каза още проф. Близнашки и подчерта, че всеки един министър има право да го обвини в обида, но стратегията на правителството е да се потушава напрежението, което се нагнетява в близките седмици.

Най-вероятно, когато мандатът на президента приключи, той ще бъде разследван, защото Конституцията позволява това“, каза още гостът в студиото, но подчерта, че с решението ди Конституционният съд е постъпил правилно, като посочи, че президентът не подлежи на разследване, докато мандатът му е в сила.


Коментари