Генерал Димитър Шивиков със сълзи на очите подаде оставка


Генерал Димитър Шивиков подаде оставка. Решението си той обяви пред насъбралите се стотици свои колеги от 61 Стрямска механизирана бригада Карлово, запасни офицери и много граждани. Висшият военен бе посрещнат с аплодисменти на площада в Карлово. „Решението ми е категорично. Подавам рапорт. Министърът на отбраната ме разбира, получих подкрепа от него, но си отивам заради репресивния закон. Днес пред вас аз символично падам на колене и искам прошка за грешката, която направих”.
Докато говореше, на няколко пъти очите на генерала се насълзиха, а гласът му затрепери. При обявяването на решението много хора се разплакаха. В продължение на 10 минути приятелите на Шивиков скандираха „Не на оставката, генерале, не си отивайте”! Шивиков каза, че остава лоялен към армията и силно се надява законът, заради който той си тръгва, да бъде променен. В знак на солидарност към Шивиков, още един военнослужещ от бригадата подаде оставка.
Както Карлово ТВ съобщи, генералът е с отнет достъп до класифицирана информация. По тази причина той няма как да върши служебните си задължения. Дори да бъде оправдан при повдигнатото му обвинение, според закона три години няма да има достъп до класифицирана информация.
„Благодаря на всички вас, честните хора за подкрепата. За съжаление живеем в свят, в който при някои хора завистта, злобата и омразата взимат превес. Тези хора са готови да минат дори през трупове, за да постигнат мръсните си цели”, каза още Шивиков.

Коментари