Габрово ще почете 90 години от рождението на Георги Парцалев


Днес си спомняме за големия български актьор, който ни напусна на 64-годишна възраст.
Георги Парцалев ще бъде запомнен като един от най-добрите филмови и театрални актьори на България. Той е звезда в най-известните комедии от златното време на нашето кино. Завършва медицина в СУ “ Климент Охридски“, а през 1956 г. е сред първите актьори, назначени в новосъздадения Сатиричен театър (дн. Държавен сатиричен театър „Алеко Константинов“).

Паметна вечер за незабравимия български актьор Георги Парцалев по повод на 90-годишнината от неговото рождение ще има днес от 17 часа в Американския център на Столичната библиотека. Ще бъде показан филмът „С деца на море„. Вечерта е със специалното участие на известния критик Атанас Свиленов.

В родното място на Георги Парцалев събитията, посветени на 70 години град Левски и 90 години от рождението на актьора, ще продължат до 19 юни с всекидневни филмови прожекции и театрални постановки, свързани с името му
Домът на хумора и сатирата в Габрово ще почете Парцалев с филмите „Кит“, „С деца на море“ и „Петимата от Моби Дик“. Ще има среща с актьора Звезделин Минков, познат като имитатор на Георги Парцалев, Григор Вачков, Петър Слабаков и други. Минков ще се превъплъти в някои от любимите си образи и ще представи книгата си „Малки спомени за големия Парцалев“, в която разказва незабравими за него случки и срещи с любимия на поколения зрители актьор.

Коментари