В Угърчин организират първия „Трюфел фест“


trufelВ Угърчин се организира първият в страната фестивал на трюфела или „Трюфел фест 2016“. Той ще се състои в периода от 22 до 24 септември. Идеята за събитието е на Община Угърчин съвместно с най-голямата фирма за изкупуване на трюфели в България „Хайд“.
Черното злато на България – така специалистите в областта наричат находищата на трюфел в страната. Именно в град Угърчин са едни от най-големите находища на летен черен трюфел, който достига цена на килограм до трицифрена сума. Най-скъпият трюфел в света е белият, който варира на килограм до няколко хиляди, но за съжаление в България го няма.
Ако искате да научите повече за местата, където вирее трюфелът, за неустоимите му вкусови качества или за това как да се превърнете в ловци на трюфел и да печелите от това – заповядайте на „Трюфел фаст“ в Угърчин!
На 23 септември организаторите са предвидели интересна програма за всички посетители на фестивала. Гостите на града ще могат да видят на щанда на фирма „Хайд“ всички подробности около тези скъпи гъби, както и да видят всички видове трюфели, които съществуват в света. За доброто настроение на жителите и гостите ще бъде построена голяма сцена, на която ще се качат в първата вечер Лео и Играта, които ще забавляват със своите песни и хумор публиката.  Много изненади и игри ще има за посетителите.
Програмата за 24 септември е наситена с много забавления, а водещ ще бъде Наско Стоянов от БГ РАДИО. Около 12 часа на обяд ще бъде открита кинеложка изложба, която ще представлява дефиле на кучета, които се използват при търсенето на трюфели. Хората ще бъдат запознати с какви породи кучета търсят гъбите, как се обучават и как хората с едно такова хоби могат да печелят.  Всички посетители ще могат да опитат от специално приготвеното ризото с бял трюфел. Ястието ще бъде направено пред хората в огромен тиган и всеки желаещ ще може да си вземе от екзотичното кулинарно изкушение напълно безплатно.
И през двата дни организаторите са се погрижили за желанията на всички гости – за децата има подсигурени люлки и атракции, бирарии, шатри с играчки и сувенири, както и представяне на туристическите обекти в региона на Угърчин.
Една от най-интересните атракции по време на феста е състезанието по търсене на трюфели. На живо хората ще могат да видят как със специално обучени кучета се търсят трюфели. Програмата през деня ще продължи и с изпълненията на местни самодейни състави.
Непосредствено преди втория грандиозен концерт от фестивала ще се проведе ГУРМЕ вечеря със специално приготвено четиристепенно меню с ястия от трюфел. В него ще се включат няколко шеф готвача като главен готвач ще бъде Шеф Елена Малчева (представител на Българска Асоциация на Професионалните Готвачи за региона. Дългогодишен активен член на журитата в „Национална кулинарна купа), а представянето на ястията ще бъде направено лично от най-изтънченото небце на България – Михаил Марковски – Президент на Българска Асоциация на Професионалните сомелиери!
Вечерният концерт на 24 септември ще бъде на фолк певицата Рени.
Много изненади, приятни емоции и много трюфели очакват посетителите.

Коментари