В Плевен връчиха годишните награди „КДК-АРТ”


На церемония във фоайето на ДКТ „Иван Радоев“ бяха връчени годишните награди „КДК-АРТ“. Събитието се организира от Клуба на дейцитне на културата с подкрепата на Община Плевен.

Отличията за изявени плевенски творци се присъждат на автори, номинирани от собствената им гилдия. Председателят на КДК в Плевен Кольо Попов припомни, че те се връчват с малки прекъсвания от 1997 г. Той представи журито с председател Ванко Найденов и членове Красимир Рангелов, Асен Антонов, Георги Стойков и Димо Дешев. Наградите са в четири категории – „Литература”, „Изобразително изкуство”, „Музика” и „Театър”. Тази година освен бронзовата статуетка на скулптора Красимир Рангелов победителите получиха и парична премия от 100 лв.

В раздел „Театър“ наградата тази година е за Георги Ангелов. Тя му бе връчена от кмета на Община Плевен проф. д-р Димитър Стойков. Освен него номинирани бяха Мариян Стефанов и Цветелина Кирилова.

В раздел „Литература“ номинирани бяха Лалка Павлова, Христина Комаревска и Димитър Цанов. Решението на журито бе статуетката да се присъди на Димитър Цанов. Тя му бе връчена от поетесата Весела Димова.

Отличеният в раздел „Музика“ цигулар Чавдар Вълков не успя лично да получи наградата си. Той бе предпочетен пред другите номинирани в тази категория – тромпетистът Иво Данчев и диригентът на Плевенска филхармония Деян Павлов.

В последния раздел – „Изобразително изкуство“, номинациите на гилдията бяха за Нина Петрова, Драгомир Райчев, Павлин Ковачев. Статуетката бе за дамата, като тя й бе връчена лично от нейния автор Красимир Рангелов.

Отличието за меценат за 2015-та е за Даниела Гонкова – заместник-председател на Постоянната комисията по култура при Общински съвет- Плевен.

Коментари