В петък ще се състои най-масовият протест на полицаи


Протестът на полицаи, пожарникари инадзиратели в края на седмицата ще бъде най-масовият, който се е провеждал досега и ще се включат хора от всички градове на страната. Това заяви в ефира на Дарик Борислав Мазнев, зам.-председател на Синдикалната федерация на служителите на МВР. По думите му демонстрациите ще бъдат доста шумни.

Освен митинг пред Министерството на вътрешните работи ще има и палатков лагерпред Народното събрание. Организираните събития започват в петък на 12 юни и продължават до края на седмицата. Осигурява се и транспорт до София.

Униформените недоволстват  срещу увеличаването на възрастта за пенсиониране в сектор „Сигурност“, условията на труд и специализираната операция на турската граница. Към работещите в полицейските управления, затворите и пожарните служби се присъединяват служители на Министерството на отбраната и много граждани.

Заплащането на българските полицаи по никакъв начин не може да се сравни с европейските страни, категоричен е Мазнев. Те получават два пъти по-ниско заплащане от Румъния и над 10 пъти по-малко от колегите си в Германия и Холандия.

На един полицай  за 2014-та година са изплатени средно около 350 лева за извънреден труд  по отчетените от МВР данни, заяви Мазнев. По думите му  обаче проблемът е , че масово този труд не се отчита и не се заплаща. Той допълни, че като компенсация за смърт на полицай в Испания се изплащат 250 хиляди евро, а в България тази сума е 10 хиляди лева.

С три лъча ще се включат униформените от Смолянско в националните протести. Първият ще тръгне от Златоград през Кърджали, вторият  обхваща Мадан, Рудозем и Смолян, а в третия лъч се включват Девин, Доспат и Кричим.

Източник: Дарик

 

Коментари