В „Орландовци“ и тази вечер се събират хора, има и много полиция (ОБЗОР)


Безсънна нощ, засилени мерки за сигурност, арести и обвинения след масовия бой в квартал „Орландовци“ днес.

Тази вечер протестът, който пламна след спречкване заради силна музика, се раздели на две – в квартала и пред Народното събрание

„Орландовци“ е под полицейска блокада отново. В последните часове пристигнаха множество коли на Жандармерията, събират се и хора.

След сблъсъците в неделя

Тази сутрин кварталът осъмна с полицейска акция, отведени бяха 34 души. Равносметка е следната – задържаните са четирима. Те обаче са обвинени за сблъсъците не от вчера, а от събота.

Малко след 19 часа снощи мирният протест внезапно прерасна в атака на ромската махала от страна на група младежи.

В групата на недоволните имаше маскирани мъже и хора, които криеха лицата си. По пътя си групата преби мъж от ромски произход пред очите на жена му и децата му.

„Имаше една кирка там и това е провокирало хората, които се бяха събрали. Защото по същия начин вчера- с кирките, с мотиките, с лопатите…. и затова така се е получило. А идеята беше да се съберем, да покажем, че има гражданско общество в квартала и че това нещо не може да се допуска повече”, разказа Калин Калинов.

Стигна се до сблъсъци между протестиращи и роми. Хвърляха се камъни и бутилки по къщите. Чуха се изстрели.

Първоначално полиция и жандармерия трудно овладяха различните групи, но след това успяха да ги изтласкат от махалата и да предотвратят масово сбиване.

Полицаи с бронежилетки и Жандармерия блокира района и едва тогава напрежението започна да стихва.

Какво отчетоха от полицията и прокуратурата

„Има познати лица като криминален контингент. Снощи установихме, че в идващите от други част на София има хора, които отговарят на профилите като спортни хулигани или участници в спортни масови и обществени прояви. Нямаме факти и данни, че зад тези събития стоят политически сили”, коментира Христо Терзийски.

По думите на директора на СДВР Младен Маринов сред протестиращите лидери няма, няма организиран протест.

„Прокуратурата в момента не прави разлика в групите. Само тези лица, за които се събират доказателства, че са извършили престъпление, само те се привличат като обвиняеми. дори и аз не мога да кажа, нито пък наблюдаващият прокурор, кое лице от коя група е”, коментира Румяна Арнаудова

Снимка: БГНЕС.

Източник: btv.bg

Подробности в btv.bg !

Коментари